Nocna owsianka migdałowa z chia i jagodami

Owsianka to moje ulubione śniadanie - zaraz obok placuszków na słodko 🙂 Lato obfituje w mnóstwo świeżych owoców więc możemy je dodawać do naszych posiłków. Owsianka z jagodami to pyszny i zdrowy pomysł na letnie śniadanie. Lubię przygotowywać nocne owsianki, bo rano nie muszę tracić czasu na stanie w kuchni i mogę dłużej pospać.

Nocna owsianka migdałowa z chia i jagodami

Nocna owsianka migdałowa z chia i jagodami

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 50g płatków owsianych górskich,
  • 200ml mleka migdałowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 25g nasion chia,
  • 25g migdałów,
  • 100g jagód,
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego,

PRZYGOTOWANIE:

Wieczorem w miseczce umieszczamy płatki owsiane, nasiona chia, mleko migdałowe o jogurt naturalny. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.



Jagody płuczemy i zostawiamy do obcieknięcia. Migdały możemy obrać ze skórki. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na 3 minuty. Wówczas skórka łatwo zejdzie. Migdały kroimy na 2 - 4 części.

Owsiankę wyjmujemy z lodówki. Mieszamy ją z migdałami i jagodami. Rozkładamy ją do dwóch miseczek. Każdą porcję polewamy miodem (lub syropem klonowym) do smaku.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Smak owsianki możemy wzbogacić odrobiną aromatu migdałowego lub waniliowego.

2) Całe migdały możemy zastąpić płatkami migdałów.

3) Owsianka sprawdzi się jako drugie śniadanie w diecie z cukrzycą ciążową. Oczywiście pomijamy wtedy miód. Cała porcja może okazać się za duża, ale można zjeść ją wówczas na 2 razy 🙂

Nocna owsianka migdałowa z chia i jagodami

Nocna owsianka migdałowa z chia i jagodami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź