Owsianka to moje ulubione śniadanie - zaraz obok placuszków na słodko 🙂 Lato obfituje w mnóstwo świeżych owoców więc możemy je dodawać do naszych posiłków. Owsianka z jagodami to pyszny i zdrowy pomysł na letnie śniadanie. Lubię przygotowywać nocne owsianki, bo rano nie muszę tracić czasu na stanie w kuchni i mogę dłużej pospać.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 50g płatków owsianych górskich,
- 200ml mleka migdałowego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 25g nasion chia,
- 25g migdałów,
- 100g jagód,
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
PRZYGOTOWANIE:
Wieczorem w miseczce umieszczamy płatki owsiane, nasiona chia, mleko migdałowe o jogurt naturalny. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.
Jagody płuczemy i zostawiamy do obcieknięcia. Migdały możemy obrać ze skórki. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na 3 minuty. Wówczas skórka łatwo zejdzie. Migdały kroimy na 2 - 4 części.
Owsiankę wyjmujemy z lodówki. Mieszamy ją z migdałami i jagodami. Rozkładamy ją do dwóch miseczek. Każdą porcję polewamy miodem (lub syropem klonowym) do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Smak owsianki możemy wzbogacić odrobiną aromatu migdałowego lub waniliowego.
2) Całe migdały możemy zastąpić płatkami migdałów.
3) Owsianka sprawdzi się jako drugie śniadanie w diecie z cukrzycą ciążową. Oczywiście pomijamy wtedy miód. Cała porcja może okazać się za duża, ale można zjeść ją wówczas na 2 razy 🙂