Czym jest jaglanka? Jaglanka to kasza jaglana ugotowana na mleku. Podaję się ją zazwyczaj na słodko z ulubionymi dodatkami. Spotkałam się też z różnymi wersjami jaglanki m.in. ugotowanej na soku owocowym czy innym rodzaju mleka. Tak podana kasza to pyszne, pełnowartościowe danie, które podajemy na śniadanie. Jaglanka gości u mnie naprzemiennie z owsianką. Oprócz tej z malinami przygotowuję także z jabłkiem i rodzynkami. Przygotujemy ją bardzo szybko, bo góra w 20 minut.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 104g kaszy jaglanej (około ½ szklanki),
- 2 szklanki mleka,
- Szczypta soli,
- 1 czubata szklanka malin,
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem (takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki). W rondelku zagotowujemy mleko ze szczyptą soli. Wkładamy kaszę do mleka i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut). Co jakiś czas mieszamy.
Gdy kasza się gotuje to przygotowujemy maliny. Do rondelka wkładamy maliny. Doprowadzamy je do zagotowania. Trzymamy je na ogniu przez chwilę tzn. do momentu aż maliny zaczną się rozpadać.
Kaszę po ugotowaniu przekładamy do dwóch miseczek. Na kaszę wykładamy maliny. Każdą porcję polewamy łyżką miodu )syropu klonowego lub syropu z agawy).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jedna porcja jaglanki będzie zawierała około 395kcal, w tym:
- węglowodany – 73,3g,
- białko – 14,0g,
- tłuszcz – 6,2g,
- błonnik – 5,7g.
Owsiankę proponuję podać na śniadanie.