Pora na drugi przepis w Maratonie Śniadaniowym. Dzisiaj zapraszam na jaglankę z dodatkiem wiórek kokosowych, startego jabłka i rodzynek. Jaglankę po ugotowaniu układamy warstwowo w szklance dzięki czemu pięknie się prezentuje.
Z jaglanką jest troszkę więcej pracy niż np. z owsianką, bo przed ugotowaniem kaszy jaglanej trzeba ją uprażyć na suchej patelni i sparzyć wrzątkiem. Kaszę gotujemy razem z wiórkami kokosowymi, aby wydobyć z nich cały kokosowy smak. W czasie, gdy kasza się gotuje możemy zetrzeć jabłko. Ta wersja jaglanki jest naprawdę pyszna i sycąca. Na blogu znajdziecie także przepis na jaglankę z malinami.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 52g kaszy jaglanej (około ¼ szklanki),
- 2 szklanki mleka,
- ½ szklanki wody,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki rodzynek (30g),
- 4 łyżki wiórek kokosowych (24g),
- 2-3 łyżeczki miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem (takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki). W rondelku zagotowujemy mleko z wodą. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe do rondelka i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut). Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całe mleko.
Kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i mieszamy.
Gdy kasza się gotuje to przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie mieszamy je z rodzynkami.
Kaszę po ugotowaniu przekładamy do dwóch szklanek. Układamy ją warstwowo na przemiennie z jabłkiem. Podajemy od razu
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja jaglanki zawiera około 428kcal. W tym:
- węglowodany – 70,1g,
- białko – 12,0g,
- tłuszcz – 13,5g,
- błonnik – 7,3g.
Jaglankę proponuję podać na śniadanie.