Wystarczą tylko 4 składniki, aby skomponować pyszną i lekką sałatkę - idealną do szkoły czy pracy. Pewnie większość z nich macie w domu. Chwila siekania, mieszamy i gotowe. Sałatkę tę możemy porcjować i ułożyć warstwami w kilku szklankach/kieliszkach, pięknie się wówczas prezentuje. Ponieważ awokado szybko ciemnieje sałatkę trzeba zjadać nie za późno po przygotowaniu.
SKŁADNIKI :
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym,
- 1 awokado,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- Pół czerwonej cebuli,
- 2 jajka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyka odsączamy dokładnie na sitku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Kroimy je w kawałki. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki sałatki możemy także ułożyć warstwowo w ozdobnych kieliszkach czy szklankach – serwując gościom porcje.
Życzę smacznego
Tą zrobię! Wygląda bardzo obiecująco!
życzę smacznego!
Mmmm wygląda smakowicie! Koniecznie wrzuć przepis na konkurs tuńczyka princes, może coś się wygrać uda
Już się skończył niestety
Nawet pasuje do tego konkursu. Ale widzę żę tam dużo takich przepisów dla dzieci jest
super mix na porannego tosta
konkurs to jedno ale ta ich strona to kopalnia przepisów z tuńczykiem