Wystarczą tylko 4 składniki, aby skomponować pyszną i lekką sałatkę - idealną do szkoły czy pracy. Pewnie większość z nich macie w domu. Chwila siekania, mieszamy i gotowe. Sałatkę tę możemy porcjować i ułożyć warstwami w kilku szklankach/kieliszkach, pięknie się wówczas prezentuje. Ponieważ awokado szybko ciemnieje sałatkę trzeba zjadać nie za późno po przygotowaniu.
SKŁADNIKI :
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym,
- 1 awokado,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- Pół czerwonej cebuli,
- 2 jajka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyka odsączamy dokładnie na sitku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy. Z awokado usuwamy pestkę, obieramy je i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Kroimy je w kawałki. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki sałatki możemy także ułożyć warstwowo w ozdobnych kieliszkach czy szklankach – serwując gościom porcje.
Życzę smacznego 🙂
Tą zrobię! Wygląda bardzo obiecująco! 😉
życzę smacznego! 😀
Mmmm wygląda smakowicie! Koniecznie wrzuć przepis na konkurs tuńczyka princes, może coś się wygrać uda 🙂
Już się skończył niestety
Nawet pasuje do tego konkursu. Ale widzę żę tam dużo takich przepisów dla dzieci jest
super mix na porannego tosta 🙂 konkurs to jedno ale ta ich strona to kopalnia przepisów z tuńczykiem