Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Chrupiące ogórki, kremowe awokado, soczyste pomidorki koktajlowe i delikatna mozzarella, a to wszystko muśnięte lekko ostrym dressingiem - tak smakuje nowa, zdrowa i pyszna sałatka, którą dziś Wam prezentuje na blogu. Sałatka jest ekspresowa w przygotowaniu, bo wystarczy pokroić kilka składników i wymieszać z prostym dressingiem. Ten mega prosty dressing fajnie zaostrza smak sałatki, a przy tym balansuje słodycz pomidorków.

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Sałatka sprawdzi się jako lekki, letni samodzielny posiłek. Ale można zaserwować ją również do grillowanego mięsa, w towarzystwie pieczywa np. focacci czy jako dodatek do kanapek.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem awokado.

Sałatka najlepiej smakuje i prezentuje się od razu po przygotowaniu. Po czasie awokado brązowieje.

Więcej przepisów na sałatki z awokado

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Chrupiące ogórki, kremowe awokado, soczyste pomidorki koktajlowe i delikatna mozzarella, a to wszystko muśnięte lekko ostrym dressingiem.

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Składniki:

  • 500g pomidorków koktajlowych,
  • 1 duże awokado,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • 2 kulki mozzarelli (2x125g),
  • 8g liści bazylii (duża garść),
  • DRESSING:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i obieramy. Następnie kroimy je w plasterki.

* Awokado jest dojrzałe, gdy po naciśnięciu skórki wydaje się miękkie. Kroimy je wówczas na pół. Łapiemy za obie połówki i przekręcamy w różnych kierunkach tak jakbyśmy chcieli otworzyć słoik. W ten sposób łatwo oddzielimy jedną połówkę od drugiej. Następnie obieramy skórkę.

** Jeśli Twoje awokado nie jest jeszcze dojrzałe, jest twarde to umieść je w papierowej torebce w towarzystwie banana, kiwi lub jabłka na blacie. Po 2 dniach powinno dojrzeć.

*** Rozkrojone, a niezjedzone awokado przechowuj w foliowej torebce w lodówce. Możesz je polać odrobiną soku z cytryny, aby za mocno nie ściemniało.

Ogórka (może być ze skórką) dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze cząstki. Mozzarelle odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Listki bazylii układamy jeden na drugim, zwijamy ciasno i kroimy w cienkie paseczki.

* Jeśli nie masz akurat bazylii to sałatkę podaj z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Sałatka z mozzarellą, pomidorkami, awokado i ogórkiem

Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce i mieszamy ze sobą. Od razu podajemy. Smacznego!

Jeśli przygotujesz sałatkę z awokado to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź