Pieczoną białą kiełbasę lubimy jeszcze bardziej niż po prostu parzoną. Jemy ją przez okrągły rok.
Pieczona biała kiełbasa z boczkiem i cebulą jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy pokroić cebulę i boczek, dodać je do kiełbasy wraz z sosem, a następnie zapiec w piekarniku. Kiełbasę najpierw pieczemy pod przykryciem, a później posypujemy boczkiem i zapiekamy bez przykrycia. Dzięki temu zabiegowi kiełbasa najpierw się zaparza, a cebula mięknie. W drugim etapie cebula i kiełbasa zaczynają się rumienić, a sos powinien w części odparować. Tak upieczoną kiełbasę podajemy z pieczywem i chrzanem lub kiszonym ogórkiem. Smakuje naprawdę pysznie, polecam!
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1 kg białej kiełbasy,
- 2 cebule,
- 150g wędzonego boczku,
- SOS:
- 60ml wytrawnego białego wina,
- 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę i cebulę. Kiełbasę zalewamy przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 45 minut.
Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 45 minut. 30 minut przed końcem kiełbaski posypujemy pokrojonym boczkiem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Można zamiennie użyć 3 łyżki musztardy francuskiej.