Biała kiełbasa pieczona z boczkiem i cebulą

Pieczoną białą kiełbasę lubimy jeszcze bardziej niż po prostu parzoną. Jemy ją przez okrągły rok.

Pieczona biała kiełbasa z boczkiem i cebulą jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy pokroić cebulę i boczek, dodać je do kiełbasy wraz z sosem, a następnie zapiec w piekarniku. Kiełbasę najpierw pieczemy pod przykryciem, a później posypujemy boczkiem i zapiekamy bez przykrycia. Dzięki temu zabiegowi kiełbasa najpierw się zaparza, a cebula mięknie. W drugim etapie cebula i kiełbasa zaczynają się rumienić, a sos powinien w części odparować. Tak upieczoną kiełbasę podajemy z pieczywem i chrzanem lub kiszonym ogórkiem. Smakuje naprawdę pysznie, polecam!

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 150g wędzonego boczku,
  • SOS:
  • 60ml wytrawnego białego wina,
  • 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę i cebulę. Kiełbasę zalewamy przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 45 minut.

Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 45 minut. 30 minut przed końcem kiełbaski posypujemy pokrojonym boczkiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Można zamiennie użyć 3 łyżki musztardy francuskiej.

Biała kiełbasa pieczona z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa pieczona z boczkiem i cebulą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź