To jedna z bardziej lubianych przeze mnie wersji śledzi. Poznałam je mieszkając w akademiku. Sprawdzą się podczas wigilijnej kolacji czy świąt, a także domowych imprez.
SKŁADNIKI:
- 500g śledzi matiasów,
- 2 cebule,
- 1 duża papryka,
- 1 duża marchewka,
- 200g koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki pikantnego ketchupu,
- 3 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki oleju,
- ¾ szklanki wody,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin. Zmieniamy wodę 1-2 razy. Po tym czasie śledzie wyjmujemy i odsączamy. Ponieważ na rynku możemy kupić śledzie o różnej zawartości soli to czas moczenia może być różny. Najlepiej próbować śledzie i sprawdzić czy już się wymoczyły.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Umieszczamy je na sitku i sparzamy. Następnie pozostawiamy ją do odsączenia. W tym czasie marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę płuczemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy marchewkę i smażymy ją przez 2-3 minuty na średnim ogniu często mieszając. Następnie dodajemy cebule i paprykę i smażymy dalej jeszcze 5 minut często mieszając.
Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ocet i miód. Warzywa zalewamy wodą i dusimy do miękkości (około 5-10 minut). Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Śledzie kroimy w kostkę 1cm. Następnie mieszamy je z wystudzonymi warzywami. Śledzie odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzły.
Życzę smacznego 🙂
[…] Śledzie w sosie salsa idealnie sprawdzą się na każdej imprezie nie tylko przez to, że w ich nazwie znajduje się nazwa popularnego tańca jakim jest salsa ? Dodatek takich warzyw jak papryka, cebula oraz marchewka powoduje, że ta przekąska jest niebywała w smaku! Można powiedzieć nawet, że jest to zakąska idealna (jeśli wiecie o czym mówię)! Inspiracja pochodzi z bloga Gotuj z cukiereczkiem. […]