Myślę, że wielu z Was przygotowuję domowe przetwory. Proponuję w tym roku przygotować w tym roku bardzo smaczny sos do makaronu, ryżu czy kaszy. Wystarczy podsmażyć mięso, podgrzać sos i mamy gotowy obiad. Jest to fantastyczne rozwiązanie w te dni, gdy po prostu nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, gdy jesteśmy strasznie zabiegani, gdy wpadną niespodziewani goście. Polecam, bo jest dość prosty i szybki do przygotowania, a taki smaczny 😉
Składniki:
- 2 marchewki (około 250g),
- 2 kg czerwonej papryki,
- 1 szklanka oleju,
- 1/4 szklanki octu,
- 1/2 kg cebuli,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 4 płaskie łyżki soli,
- 10 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki bazylii,
- pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę podgotowujemy, aby zmiękła (powinna być delikatnie twardawa). Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy paprykę i całość smażymy razem w szklance oleju około 15-20 minut.
W tym czasie odsączamy kukurydzę, a ananasa kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy marchewkę, ananasa, kukurydzę i koncentrat pomidorowy, wlewamy ocet i dodajemy wszystkie przyprawy. Całość zagotowujemy i trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu, doprawiamy do smaku. Sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Smacznego 🙂
Wygląda pysznie! Ile słoików wychodzi mniej więcej z podanych ilości składników?
Franciszka około 6 słoików takich jak na zdjęciu.