Sos z marchewką i papryką do słoika

Myślę, że wielu z Was przygotowuję domowe przetwory. Proponuję w tym roku przygotować w tym roku bardzo smaczny sos do makaronu, ryżu czy kaszy. Wystarczy podsmażyć mięso, podgrzać sos i mamy gotowy obiad. Jest to fantastyczne rozwiązanie w te dni, gdy po prostu nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, gdy jesteśmy strasznie zabiegani, gdy wpadną niespodziewani goście. Polecam, bo jest dość prosty i szybki do przygotowania, a taki smaczny 😉

Składniki:

 

  • 2 marchewki (około 250g),
  • 2 kg czerwonej papryki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 4 płaskie łyżki soli,
  • 10 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę podgotowujemy, aby zmiękła (powinna być delikatnie twardawa). Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy paprykę i całość smażymy razem w szklance oleju około 15-20 minut.

W tym czasie odsączamy kukurydzę, a ananasa kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy marchewkę, ananasa, kukurydzę i koncentrat pomidorowy, wlewamy ocet i dodajemy wszystkie przyprawy. Całość zagotowujemy i trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu, doprawiamy do smaku. Sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Wygląda pysznie! Ile słoików wychodzi mniej więcej z podanych ilości składników?

    • cukiereczek

      Franciszka około 6 słoików takich jak na zdjęciu.

Zostaw odpowiedź