Papryka marynowana to nieodzowny element moich jesiennych przetworów. Uwielbiamy zajadać się nią zimą. Podaję ją wówczas na imprezach lub jako dodatek do kanapek z wędliną. Papryka przygotowana z mojego przepisu wychodzi pyszna, jędrna i chrupiąca, o słodko-kwaśnym smaku. Polecam 😉
Pamiętajcie, że paprykę możecie wykorzystać także do przygotowania pysznych buraczków z papryką.
SKŁADNIKI (4 słoiki o pojemności 1 litr):
- 2,5kg kolorowej papryki,
- ZALEWA:
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżka soli,
- 6 szklanek wody,
- 9 czubatych łyżek cukru,
- DO KAŻDEGO SŁOIKA:
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- ½ łyżeczki gorczycy,
- 1 łyżeczka oleju,
- 2 plastry cebuli,
PRZYGOTOWANIE:
Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy je na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę kroimy jeszcze na 3-4 części.
Do czystych słoików wkładamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę. Następnie ciasno układamy kawałki papryki. Na wierzchu układamy 2 plastry cebuli. Na wierzch wylewamy również po 1 łyżeczce oleju.
Mieszamy ze sobą składniki zalewy. Zalewę zagotowujemy. Mieszamy ją co jakiś czas, aby cukier i sól się rozpuściły.
Gorącą zalewą zalewamy paprykę tak, aby kawałki papryki były zanurzone w zalewie. Słoiki dokładnie zakręcamy. Ustawiamy je w wysokim garnku. Wlewamy letniej wody tak, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Słoiki pasteryzujemy 15 minut. Po ugotowaniu ostrożnie je wyjmujemy i odwracamy do gór dnem. Słoiki odstawiamy do wystudzenia.
Słoiki przekładamy do spiżarni. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Życzę smacznego 😉
Dzień dobry,
często korzystam z Pani przepisów. Papryke zrobilam i jest bardzo delikatna. Bardzo mi smakowała. Dziekuje za przepisy i Pozdrawiam!
Dziękuję za miły komentarz 🤗