Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek

Co powiecie na jajko faszerowane nieco inaczej? 🙂 Zawsze jajka faszeruje się krojąc je wzdłuż, postanowiłam tym razem jajko przekroić w poprzek, dzięki czemu uzyskałam bardzo fajny efekt wizualny 🙂 Nazwałam swoją potrawę jajkiem w czapeczce. Jajeczko z taką przykrywką prezentuję się naprawdę słodko 🙂 Na pewno ozdobi świąteczny stół 😉

Jajka faszerowane kiełkam

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • kiełki brokuła,
  • kiełki rzodkiewki,
  • szczypiorek,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.
  • papryka ostra

Przygotowanie:

 

Do wykonania farszu można użyć dowolnych kiełek. Kiełki i szczypiorek dokładnie płuczemy, a gdy wyschnie siekamy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu obieramy. Z jajek delikatnie ścinamy czubek i ze środka wyjmujemy żółtko. Żółtka wkładamy do miski i ucieramy z posiekanymi kiełkami i szczypiorkiem, doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i dodając majonezu. Przygotowanym farszem wypełniamy wnętrza jajek i całość przykrywamy ściętą częścią. Jajeczka tak przygotowane prezentują się nadzwyczaj ładnie na talerzyku. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź