SKŁADNIKI:
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g),
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia
- FRUŻELINA:
- 250g rabarbaru,
- 4 łyżki cukru,
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wbijamy jajko i dodajemy cukier. Całość ucieramy razem chwilkę. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia. Smażymy cienkie placuszki na rozgrzanej patelni (Placuszkom potrzeba bardzo mało oleju). Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy go do rondelka, dodajemy cukier i smażymy kilka 5-10 minut, aż rabarbar puści sok i zacznie się rozpadać (podczas smażenia można dodać 1-2 łyżki wody, aby rabarbar nie przywarł do dna). Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, aby zagęścić sos owocowy.
Jeżeli chcemy mieć bardzo gęsty sos dodajemy 2 łyżeczki mąki, a jeżeli mniej - to 1. Placuszki od razu podajemy polane rabarbarową frużeliną. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂