Pierogi z serem pewnie znają i uwielbiają wszyscy. Na samą myśl o pierogach z jagodami polanych śmietanką oblizuje się nie jedna buzia. A łącząc te dwa nadzienia otrzymamy pyszny letni obiad na słodko, który zasmakuje nie tylko najmłodszym. Uwielbiam pierogi, bo praktycznie pasuje do nich każde nadzienie i jeszcze nie raz Was nimi zaskoczę 🙂
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 375 g mąki,
- 1,5 łyżki oleju,
- Szczypta soli,
- Letnia woda (około ¾ szklanki),
- NADZIENIE:
- 1 szklanka jagód,
- 1 jajko,
- 250g twarogu półtłustego,
- 3-4 łyżki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, rozgniatamy go widelcem przez kilka minut. Następnie dodajemy jajko i cukier i jeszcze chwilę ugniatamy. Masa powinna być kremowa. Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 2-3 mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką. Można je podać także z bułką tartą podsmażoną na masełku. Życzę smacznego 🙂