Stragany aż uginają się od nadmiaru owoców i warzyw - za to właśnie kocham lato 🙂 Możemy kupić jagody, maliny, borówki, morele, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, a nawet truskawki. Przy takiej różnorodności aż żal nie wykorzystać owoców w codziennym menu. Ja wybrałam malutkie, rumiane morele, które w cieście pierogowym smakują wspaniale.
Takie pierogi to pomysł na letni obiad na słodko. Warto wykorzystać do ich przygotowania miękkie, dojrzałe morele. Wówczas będą słodkie i nie będziemy musieli dodawać dużo cukru.
Zobaczcie także jak przygotować drożdżówki z morelami i serkiem.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
-
CIASTO:
-
375 g mąki,
-
1,5 łyżki oleju,
-
Szczypta soli,
-
ciepła woda (około ¾ szklanki),
-
NADZIENIE:
-
400g moreli (waga z pestką) (około 8-10 sztuk),
-
Około 1/3 szklanki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Morele sparzamy i obieramy ze skórki. Z każdej moreli usuwamy pestkę i kroimy ją na 4 cząstki.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy ćwiartkę moreli, posypujemy ją szczyptą cukru i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi podajemy na ciepło z dodatkiem podsmażonej na rumiano na maśle bułki tartej lub ze śmietanką i cukrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 pierogów.
Nigdy nie jadłam pierogów z morelami. Twoje wyglądają przepysznie!