Ponieważ pojawiły się już wiśnie to zachęcam do przygotowania pierogów z wiśnią i makiem. Ma ją one jednocześnie słodki i kwaśny smak, miód i mak świetnie pasują do wiśni. To pomysł na deser, a także obiad na słodko. A jeśli użyjemy mrożonych wiśni to takie danie możemy podać podczas świąt.
SKŁADNIKI:
- wiśnie 650g,
- mak 200g,
- mleko 500ml,
- cukier 2,5 łyżki,
- miód 4 łyżki,
- aromat waniliowy 3/2 łyżeczki,
- 1 cukier waniliowy,
- mąka 600g,
- oliwa 2,5 łyżki,
- szczypta soli,
- letnia woda
PRZYGOTOWANIE:
Mak płuczemy. Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy mak i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowany, przestudzony mak mielimy w maszynce 3 razy. Wiśnie drylujemy, umieszczamy je w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Do maku dodajemy aromat waniliowy, miód, mieszamy. Kolejno dodajemy wiśnie i kilka łyżeczek powstałego podczas smażenia soku z wiśni. Dodajemy tyle soku, aby masa pozostała gęsta, ale nie sucha. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy polane miodem i posypane makiem, udekorowane wiśniami. Życzę smacznego 🙂