Pierogi z gruszkami

Bardzo lubię pierogi z owocami. To jeden z moich ulubionych sposobów na obiad na słodko. Pierogi z gruszką robiłam jesienią.

U babci Stasi w ogródku rosło ich wtedy sporo. Wykorzystałam je więc jako nadzienie moich pierogów. Ciasto na pierogi robię od lat to samo i jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłam. Pierożki wyszły bardzo smaczne. Podałam je polane śmietaną i posypane cukrem i szczyptą cynamonu. Zajadała się nimi szczególnie moja kuzynka Magda, którą gorąco pozdrawiam 🙂 Gruszki możemy teraz kupić prawie przez cały rok więc zachęcam Was do przygotowania z nimi pierogów na słodko.

Pierogi z gruszkami

Pierogi z gruszkami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 250 g mąki,

  • 1 łyżka oleju,

  • Szczypta soli,

  • Letnia woda (około ½ szklanki),

  • NADZIENIE:

  • 3 gruszki,

  • 1 łyżka cukru,

  • Szczypta cynamonu,

  • DODATKOWO:

  • Kwaśna śmietana,

  • Cukier,

  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je z cukrem i szczyptą cynamonu. Jeśli gruszki będą bardzo dojrzałe to po wymieszaniu odsączmy je na sicie z soku, który puszczą jak postoją.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane kwaśną śmietanką, posypane cukrem i cynamonem.

Życzę smacznego 🙂

Pierogi z gruszkami

Pierogi z gruszkami





1 Komentarz

  1. ciekawe nadzienie 🙂

Zostaw odpowiedź