Bardzo lubię pierogi z owocami. To jeden z moich ulubionych sposobów na obiad na słodko. Pierogi z gruszką robiłam jesienią.
U babci Stasi w ogródku rosło ich wtedy sporo. Wykorzystałam je więc jako nadzienie moich pierogów. Ciasto na pierogi robię od lat to samo i jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłam. Pierożki wyszły bardzo smaczne. Podałam je polane śmietaną i posypane cukrem i szczyptą cynamonu. Zajadała się nimi szczególnie moja kuzynka Magda, którą gorąco pozdrawiam 🙂 Gruszki możemy teraz kupić prawie przez cały rok więc zachęcam Was do przygotowania z nimi pierogów na słodko.
SKŁADNIKI:
-
CIASTO:
-
250 g mąki,
-
1 łyżka oleju,
-
Szczypta soli,
-
Letnia woda (około ½ szklanki),
-
NADZIENIE:
-
3 gruszki,
-
1 łyżka cukru,
-
Szczypta cynamonu,
-
DODATKOWO:
-
Kwaśna śmietana,
-
Cukier,
-
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je z cukrem i szczyptą cynamonu. Jeśli gruszki będą bardzo dojrzałe to po wymieszaniu odsączmy je na sicie z soku, który puszczą jak postoją.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane kwaśną śmietanką, posypane cukrem i cynamonem.
Życzę smacznego 🙂
ciekawe nadzienie 🙂