Pierogi braniewskie

Uwielbiamy pierogi, zarówno na słodko, jak i te wytrawne. Średnio raz na dwa tygodnie zabieram się za lepienie domowych pierogów. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pierogi wywodzące się z kuchni polskiej. Polane tłuszczem, podane ze smażoną cebulą i boczkiem stanowią naprawdę smaczny i sycący obiad. Co więcej są dość tanie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 375 g mąki,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • Szczypta soli,
  • Letnia woda (około ¾ szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 100g kaszy gryczanej,
  • 1 jajka ugotowane na twardo,
  • 200g wędzonego boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia
  • Do podania: boczek, cebula

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy razem cebulę z boczkiem aż się ładnie zarumienią, studzimy. Jajka na twardo siekamy w kostkę. Do miski wkładamy kaszę, jajka na twardo i boczek z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane tłuszczem, ze zrumienioną cebulą i boczkiem. Życzę smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. Trzeba przyznać, że wyglądają smakowicie 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję i polecam 😉

Zostaw odpowiedź