Nie zgadniecie co jest głównym składnikiem tych bułeczek 🙂 Jest nim ulubiony jogurt owocowy np. brzoskwiniowy czy truskawkowy. Dzięki dodatkowi jogurtu bułeczki są niezwykle delikatne w smaku, puszyste i mięciutkie. Bułeczki możemy upiec same lub nadziać je przed pieczeniem. Są niezwykle puszyste i mięciutkie. Pasuje do nich szklanka gorącej herbaty jak i kakao.
SKŁADNIKI (18 bułeczek):
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych,
- 4 łyżki cukru,
- 500g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- ½ szklanki mleka,
- 60g masła,
- 200g jogurtu owocowego (brzoskwiniowego, morelowego, truskawkowego),
- DODATKOWO:
- 1 jajko +1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szklanka o pojemności 250ml.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z jogurtem owocowym. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Mieszamy je z jajkiem i jogurtem. W misce umieszczamy suche składniki i wlewamy mokre. Mieszamy. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta drożdżowego) przez kilka minut aż stanie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 18 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce o wymiarach 25x35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed pieczeniem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut.
Bułeczki po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy użyć zamiast drożdży suszonych drożdże świeże w ilości 20g. Ze świeżymi drożdżami robimy najpierw rozczyn.
2) Każdą bułeczkę możemy dodatkowo nadziać np. nutellą lub marmoladą.
Pychotka. Trochę trzeba na nie czekać, ale warto. Nafaszerowałam je wiśniami. Zniknęły w kilka chwil.
FiFiFo Wyglądają na bardzo puszyste 🙂 Ciesze się, że smakowały 🙂
Witam 🙂 Przepis za pożyczam🥰 bo wydaje się prosty a takiego mi trzeba 😅 Czy jagodami też można je nadziać ? Pozdrawiam
Pewnie, że tak 😉 I posypać kruszonką 😍
Faktycznie puszyste i mięciutkie 🙂 Moje są trochę nierówne, bo w robieniu pomagały mi dzieci, ale nie wpłynęło to na ich smak. Moje są nadziewane domową czekośliwką.
Joasiu bułeczki wyglądają super 🙂
Faktycznie puszyste!
smakowite i szybkie w pieczeniu!
Gosiu wyglądają pięknie 🙂 Cieszę się, że bułeczki smakują.
Coś cudownego, miękkie jak puch, zrobiłam z podwójnej porcji – pół blaszki z konfiturą, pół bez. Meega, dziękuję za przepis w imieniu moich łasuchów. Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość ?
Przepyszne bułeczki, delikatnie słodkie, w sam raz dla dzieci – znikają bardzo szybko, pozdrawiam ☺
Asiu miło mi to czytać 🙂 Bułeczki wyglądają na puszyste – cieszę się, że smakowały 🙂
Bułeczki przepyszne, puszyste i leciutkie, w sam raz do porannej kawki. Polecam wszystkim niezdecydowanym, przepis na stałe wchodzi do mojego menu.
Alcia500 cieszę się, że smakowały. Wyglądają wręcz idealnie, super 🙂
Bardzo smaczne i mało pracochłonne bułki. Dałam jogurt brzoskwiniowy i fajnie wkomponował się w smak. Polecam 🙂
Agata wyglądają pięknie 😀 Bardzo miło mi to czytać 🙂
Jak nadziać bułeczki? Szprycą? Przed pieczeniem czy po?
Można nadziać przed pieczeniem np. marmoladą, nutellą. Postępujemy wówczas tak: dzielimy ciasto na 18 części. Każdą z części ciasta rozpłaszczamy na placek i na środku układamy nadzienie. Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy łączeniem do dołu. Odstawiamy je do podrośnięcia.
Pieczesz je na termoobiegu, czy może grzejnik góra dół ?
Grzanie góra – dół.
bułeczki zrobiłam z nutellą, wyszły pyszne 🙂
stety niestety, nie doczekały następnego dnia 🙂
Paulina wyglądają super 🙂 Cieszę się, że smakowały.
Bułeczki są przepyszne 🙂
Zytolec cieszę się, że smakowały 🙂
A czy zamiast cukru można dodać ertryto?czy to wpłynie na wyrastanie ciasta?albo może chociaż pół na pół?
MAGDA trudno mi powiedzieć. Nigdy nie używałam erytrolu.
Bułeczki są wspaniałe! Mięciutkie i puszyste, dzieciaki zachwycone 🙂 dziękuję za przepis, jeszcze nie raz u nas zagoszczą 🙂 pozdrawiam!!
Cieszę się, że smakowały ? Wyglądają pięknie!
Mam pytanie czy te słodkie bułeczki juz wyrośnięte mogę zostawić na noc w lodowce i rano je upiec ?
Myślę, że można tak spróbować tzn. uformować bułeczki i zostawić w lodówce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wyjęłabym je troszkę wcześniej, aby się ociepliły.
Bułeczki są wspaniałe. Taki puszeczek!
Piękne! Cieszę się, że smakowały ❤️