Marakuja to egzotyczny owoc o orzeźwiającym, kwaśnym miąższu z charakterystycznymi czarnymi pestkami. Po połączeniu z cukrem pudrem tworzy pyszny słodko-kwaśny lukier. Marakuja świetnie łączy się z kokosem. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a nadzianie kokosowe bardzo kremowe z uwagi na dużą ilość żółtek. Całość smakuje rewelacyjnie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej bułeczce!
SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- BUDYŃ KOKOSOWY:
- 400ml mleczka kokosowego,
- 4 żółtka,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru,
- 30g mąki ziemniaczanej,
- 30g mąki pszennej,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER Z MARAKUI:
- 4 marakuje,
- 1-1,5 szklanki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BUDYŃ KOKOSOWY: Do miseczki wlewamy 100ml mleczka kokosowego. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i oba rodzaje mąki. Miksujemy je razem do połączenia.
W garnku zagotowujemy pozostałe mleczko kokosowe (300ml). Na gotujące się mleczko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Budyń studzimy. Od razu po ugotowaniu możemy przykryć go dokładnie folią spożywczą wówczas nie zrobi się kożuch.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 15-20 minut.
LUKIER Z MARAKUI: Do miseczki przekładamy miąższ z 4 owoców marakui. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy. Ucieramy je razem do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Marakuja jest najlepsza, gdy ma pomarszczoną skórkę.
2) Bułeczki można zrobić też z budyniem na zwykłym mleku.
Robiłam z “normalnym” budyniem i malinami. Może już nie takie piękne ,ale nadal pyszne ?
Cieszę się, że smakowały 🙂