Już jakiś czas temu rozpoczęłam swoją przygodę z pieczeniem chlebów na zakwasie. Do tej pory na blogu mogliście znaleźć jedynie przepisy na pieczywo na drożdżach. Teraz to się zmieni. Pragnę się z Wami podzielić moimi recepturami na smaczne chleby na zakwasie.
Kiedyś myślałam, że pieczenie chlebów na zakwasie to coś bardzo trudnego, nieosiągalnego. Ale teraz stwierdzam, że naprawdę taki chleb może upiec każdy. Oczywiście, wypieki na zakwasie wymagają więcej czasu w przygotowaniu, ale są dzięki temu dużo smaczniejsze oraz dłużej utrzymują świeżość.
Dzisiejszy przepis to chleb pełnoziarnisty z dodatkiem maślanki, z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Wykorzystujemy tu mąki: pszenną i żytnią pełnoziarnistą. Bardzo ładnie się kroi i dobrze przechowuje. Chleb początkowo pieczemy z parą wodną.
SKŁADNIKI:
- 180g aktywnego zakwasu żytniego,
- 90ml letniej wody,
- 10g soli,
- 90g mąki żytniej typ 2000,
- 270g mąki pszennej typ 1850,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 315ml maślanki,
- DODATKOWO:
- Masło do wysmarowania foremki,
- Mąka żytnia typ 2000 do oprószenia foremki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wkładamy aktywny zakwas żytni, dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia zakwasu. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. Ciasto po tym czasie powinno wyrosnąć i zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie ciasto w misce dobrze mieszamy. Małą keksówkę (o wymiarach dolnych 8,5x22,5cm i wymiarach górnych 11x25cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką żytnią. Nadmiar mąki strzepujemy. Ciasto przekładamy do keksówki. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównujemy jego wierzch. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie mąką żytnią. Keksówkę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Formę z ciastem odstawiamy na 4-6 godzin w ciepłe miejsce. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć do krawędzi keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy chleb na niższej półce piekarnika (nie na środkowej). A na samym dole umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody. Do piekarnika wstawiamy keksówkę z ciastem. Pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 20 minut (czyli łącznie chleb pieczemy 50 minut). W pewnym momencie chleb zacznie się spiekać. Wówczas trzeba go przykryć folią.
Upieczony chleb wyjmujemy ostrożnie z keksówki (gorący) i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Czasy wyrastania uzależnione są od mocy zakwasu, a także od temperatury w mieszkaniu.
2) Zakwas do pieczenia musi być aktywny tzn. uśpiony zakwas wyjmujemy z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie dokarmiamy go i pozostawiamy na 10-12h w ciepłym miejscu. Dopiero wówczas możemy go dodać do ciasta chlebowego.
3) Czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika.
4) Pieczenie z parą (naczynie z wodą) wspomaga na wyrastanie chleba oraz korzystnie wpływa na skórkę chleba.
5) Chleb można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
A czy można prosić jeszcze o przepis na zakwas? 🙂
Tak ? Wkrótce pojawi się wpis jak zrobić domowy zakwas.