- 50 dag mąki,
- 5 dag drożdży,
- szczypta soli,
- 200 ml mleka,
- 15 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 4 żółtka,
- marmolada
Margarynę rozpuszczamy w większej części mleka i studzimy. W pozostałej części ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, cukru i łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem.
Następnie dodajemy roztopioną margarynę, mąkę, drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dostawiamy z ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na na cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy szklanką koła, na które kładziemy porcję marmolady i formujemy kształt bułeczki.
Bułeczki smarujemy na wierzchu pozostałym białkiem. Następnie układamy je na blasze w pewnej odległości od siebie i pieczemy aż do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzę smacznego 😉
Wspaniały pszepis. Bułeczki cudo, mięciutkie, posypałam je kruszonką, przez co zyskały jeszcze bardziej na smaku i wyglądzie.
Kruszonka na wierzchu to bardzo dobry pomysł 🙂 Uwielbiam te bułeczki, z kubkiem mleka smakują pysznie 😉