Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i chrupiąca maślana kruszonka. Tymi drożdżówkami otwieram sezon wiosenno-letnich wypieków. Nie ma nic lepszego na śniadanie czy letni podwieczorek niż ciepła drożdżówka z kubkiem herbaty z cytryną. Takie wypieki przywołują we mnie czas dzieciństwa i smak babcinych bułeczek.
Drożdżówki z truskawkami możecie przygotować z drożdży świeżych lub suszonych. Drożdżowe wypieki przygotowuje już z zamkniętymi oczami. Zrobiłam ich już całe mnóstwo więc ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic. Posiadam robot kuchenny z hakiem więc to on wyrabia za mnie ciasto. Ja tylko formuje bułeczki 🙂
Każdy kto choć raz robił ciasto drożdżowe wie, że wymaga ono czasu i cierpliwości. W mieszkaniu powinno być ciepło. Gdy przygotowuje ciasto drożdżowe to nigdy nie otwieram okna w kuchni i nie robię przeciągów.
Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpoczyna się od rozczynu. W ciepłym mleku należy rozpuścić drożdże, odrobinę cukru i mąki. Po około kwadransie rozczyn podrośnie i wówczas mieszamy go z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do kolejnego podrośnięcia. Ten etap trwa zazwyczaj 1-1,5 godziny. Następnie formujemy okrągłe bułki i znowu odstawiamy je do podrośnięcia - na około 30 minut. I w tym momencie dopiero przechodzimy do formowania drożdżówek: a więc robimy wgłębienie, wypełniamy je owocami, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką....ufff. Możemy piec drożdżówki. Udanych wypieków!
Więcej przepisów na słodkie bułeczki
Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste truskawki i chrupiąca maślana kruszonka. To jest pyszne!
Drożdżówki z truskawkami
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- DODATKOWO:
- około 400g truskawek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Truskawki kroimy w większą kostkę. Wcześniej je płuczemy i dokładnie osuszamy.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję pokrojonych truskawek.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.
Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!
Przepyszne drożdżówki! Puszyste i delikatne, kruszonka cudownie dopełnia smak.
Przepis jest idealny! Dziękuje :*
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗
Pyszne i proste w przyrządzeniu u mnie cześć z malinami a cześć z truskawkami 🥰
Wyszły piękne 🙂
Pyszne drożdżówki! Przepis doskonale prowadzi krok po kroku. Nie zawiodłam się jeszcze nigdy na przepisach od Pani, zawsze wszystko wychodzi🙂 a proszę mi wierzyć, że moje pierwsze przygody z ciastem drożdżowym to była komedia 😆
Ślicznie dziękuję za miłe słowa ❤️ I polecam się dalej! 🤗