Drożdżówki z truskawkami

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i chrupiąca maślana kruszonka. Tymi drożdżówkami otwieram sezon wiosenno-letnich wypieków. Nie ma nic lepszego na śniadanie czy letni podwieczorek niż ciepła drożdżówka z kubkiem herbaty z cytryną. Takie wypieki przywołują we mnie czas dzieciństwa i smak babcinych bułeczek.

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami możecie przygotować z drożdży świeżych lub suszonych. Drożdżowe wypieki przygotowuje już z zamkniętymi oczami. Zrobiłam ich już całe mnóstwo więc ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic. Posiadam robot kuchenny z hakiem więc to on wyrabia za mnie ciasto. Ja tylko formuje bułeczki 🙂

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Każdy kto choć raz robił ciasto drożdżowe wie, że wymaga ono czasu i cierpliwości. W mieszkaniu powinno być ciepło. Gdy przygotowuje ciasto drożdżowe to nigdy nie otwieram okna w kuchni i nie robię przeciągów.

Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpoczyna się od rozczynu. W ciepłym mleku należy rozpuścić drożdże, odrobinę cukru i mąki. Po około kwadransie rozczyn podrośnie i wówczas mieszamy go z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do kolejnego podrośnięcia. Ten etap trwa zazwyczaj 1-1,5 godziny. Następnie formujemy okrągłe bułki i znowu odstawiamy je do podrośnięcia - na około 30 minut. I w tym momencie dopiero przechodzimy do formowania drożdżówek: a więc robimy wgłębienie, wypełniamy je owocami, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką....ufff. Możemy piec drożdżówki. Udanych wypieków!

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Więcej przepisów na słodkie bułeczki

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste truskawki i chrupiąca maślana kruszonka. To jest pyszne!

Drożdżówki z truskawkami

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
  • 3 czubate łyżki cukru (45g),
  • ¾ szklanki mleka (180ml),
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 4 łyżki cukru (40g),
  • 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
  • DODATKOWO:
  • około 400g truskawek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Truskawki kroimy w większą kostkę. Wcześniej je płuczemy i dokładnie osuszamy.

KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).

Jak zrobić drożdżówki?

Jak zrobić drożdżówki?

Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję pokrojonych truskawek.

Drożdżówki z truskawkami przed pieczeniem

Drożdżówki z truskawkami przed pieczeniem

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Jeśli przygotujesz drożdżówki z truskawkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Przepyszne drożdżówki! Puszyste i delikatne, kruszonka cudownie dopełnia smak.
    Przepis jest idealny! Dziękuje :*

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗

      • Pyszne i proste w przyrządzeniu u mnie cześć z malinami a cześć z truskawkami 🥰

        • cukiereczek

          Wyszły piękne 🙂

  2. Pyszne drożdżówki! Przepis doskonale prowadzi krok po kroku. Nie zawiodłam się jeszcze nigdy na przepisach od Pani, zawsze wszystko wychodzi🙂 a proszę mi wierzyć, że moje pierwsze przygody z ciastem drożdżowym to była komedia 😆

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję za miłe słowa ❤️ I polecam się dalej! 🤗

Zostaw odpowiedź