Giga malinianki z mascarpone

Przed Wami drożdżówki, w których się zakochacie 🙂 Mega puchate i maślane ciasto, domowe nadzienie malinowe i pyszny kremik mascarpone na wierzchu. Bezbłędne, obłędne, przepyszne!

A teraz opowiem Wam jak powstały te drożdżóweczki. Na social mediach jednej z łódzkich piekarni rzuciła mi się bułka. Była to właśnie bułka posmarowana nadzieniem malinowym, zwinięta w ślimaczka i posmarowana na wierzchu mascarpone. Nazywała się malinianka z mascarpone. Gdy ją zobaczyłam to od razu pomyślałam: ale to musi być pyszne! Przemyślałam sprawę i po kilku dniach przeszłam do działania.

Więcej przepisów na bułeczki z malinami

Giga malinianki z mascarpone

Giga malinianki z mascarpone

Delikatne, puszyste i maślane bułeczki wypełnione domowym nadzieniem malinowym, posmarowane na wierzchu słodkim serkiem mascarpone.

Giga malinianki z mascarpone

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO:
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła (około 115g),
  • 7g drożdży suszonych,
  • 3 i ½ - 4 szklanki mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła (około 25g),
  • KONFITURA MALINOWA:
  • 450g malin,
  • 60g cukru,
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 60ml mleka,
  • DODATKOWO:
  • maliny liofilizowane do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

KONFITURA MALINOWA: W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia około 5-7 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody. Wlewamy stopniowo na gotujące się maliny i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęsty malinowy dżem. Rozrobioną mąkę dodajemy stopniowo. W zależności od tego ile soku puszczą owoce być może trzeba będzie użyć jej mniej lub więcej.

Powstałą malinową konfiturę studzimy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek (opcjonalnie).

KREM MASCARPONE: Do miseczki wkładamy wszystkie składniki i mieszamy do dobrego połączenia.

BUŁECZKI: Szklanka o pojemności 250ml. W ciepłej wodzie rozpuszczamy suszone drożdże. Dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i drożdże ostawiamy na 5 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mleko razem z zaczynem, solą i aromatem waniliowym dodajemy do żółtek, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Być może będziemy potrzebowali tylko 3 i ½ szklanki, a nie 4 szklanki. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Po dodaniu masła ciasto wyrabiamy przez kilka minut, będzie klejące. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1- 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Zwijanie bułeczek

Zwijanie bułeczek

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45x35cm. Powstały prostokąt smarujemy równomiernie rozpuszczonym i przestudzonym masłem (2 łyżki). Następnie smarujemy równomiernie konfiturą malinową zostawiając margines z jednej strony. Ostrym nożem kroimy prostokąt wzdłuż dłuższego boku na 10 pasków. Każdy z paseczków zwijamy tworząc kształt ślimaczka. Dokładnie zlepiamy koniec ciasta, aby bułeczki nie otworzyły się podczas pieczenia. Ślimaczki układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 45-60 minut do ponownego podrośnięcia.

* Jeśli masz ochotę to możesz zrobić kilkanaście mniejszych bułeczek. Potnij wówczas ciasto na więcej pasków. Czas pieczenia będzie wówczas odrobinę krótszy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki pieczemy około 12-18 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i smarujemy z wierzchu kremem mascarpone za pomocą szpatułki.

Życzę smacznego 🙂

Giga malinianki z mascarpone

Giga malinianki z mascarpone

Jeśli przygotujesz giga malinianki to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź