Maślane i puszyste ciasto, wypełnione domową masą serową z chrupiącą słodką kruszonką i kwaśnymi malinami - te drożdżówki to HIT!
Przygotowanie drożdżówek jest prostsze niż się wydaje. We wpisie dodałam dużo zdjęć krok po kroku, abyście z łatwością mogli je przygotować. Maliny mogą być świeże lub mrożone. Mrożonych nie rozmrażamy wcześniej, ale wykładamy zamrożone na bułki. Do masy serowej użyłam gotowego zmielonego twarogu z wiaderka. Ale może być to też zmielony trzykrotnie domowy twaróg (w ostateczności przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony widelcem). Pamiętajcie, że wypieki na cieście drożdżowym są najsmaczniejsze tego samego dnia po przygotowaniu. Aby przedłużyć ich świeżość należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Więcej przepisów na drożdżówki
- Drożdżówki z jagodami
- Drożdżówki serowo-budyniowe
- Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem
- Fińskie drożdżówki
Drożdżówki z serem i malinami
Składniki (12 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 20g świeżych drożdży,
- 2 i 1/2 łyżki cukru,
- 300ml mleka,
- 1 jajko,
- 100g masła,
- MASA SEROWA:
- 300g trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 żółtko,
- KRUSZONKA:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 60g masła,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- około 200-250g malin
Przygotowanie:
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszce do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy 1 łyżkę masy serowej. Następnie wykładamy maliny. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagranym do 190 stopni, góra-dół.
MASA SEROWA: W misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy do połączenia.
KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
Życzę smacznego 🙂
Mam pytanie – czy jak chcę zrobić 6 sztuk, z połowy przepisu to i tak daję całe jedno jajko?
Wówczas dajemy pół jajka lub jedno malutkie 🤭