Bardzo często na drugie śniadanie przygotowuje omlet twarogowy. Muszę robić od razu 2-3 porcje, bo i mąż, i moje dziewczyny, uwielbiają go. Najczęśćiej polewamy go jogurtem i wykładamy sezonowe owoce. Ale pewnego dnia miałam w lodówce tylko jabłka. Starłam je na tarce i dodałam do masy omletowej. Odrobina cynamonu na wierzch i powiem Wam, że to niebo w gębie! Od tej pory zamiennie ze zwykłym omletem twarogowym robię wersję z jabłkami w środku. Jest pyszny! Spróbujcie koniecznie. Na wierzch można wyłożyć kleks jogurtu gęstego czy śmietanki, odrobinę prażonych jabłek i szczyptę cynamonu.
Więcej przepisów z twarogiem

Omlet twarogowy z jabłkiem
Twaróg i jabłko to genialne połączenie. Taki omlet super sprawdzi się na śniadanie. Możesz podać go z kleksem jogurtu gęstego.
Omlet twarogowy z jabłkiem
Składniki (1 porcja):
- 125g twarogu chudego,
- 1 jajko,
- 10g ksylitolu lub cukru,
- 50g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- DODATKOWO:
- 1 małe jabłko (100g startego),
- cynamon,
- 5g oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małą kostkę. Do miski przekładamy twaróg i cukier lub ksylitol. Rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy jajko. Mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy suche składniki oraz jabłko i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy masę omletową i formujemy placek o średnicy około 20cm. Smażymy kilka minut na rumiano z jednej strony. Omlet obracamy i smażymy na rumiano z drugiej strony. Smacznego!
* Mąkę pszenną zastąp mąką pszenną pełnoziarnistą i wówczas ten przepis będzie odpowiedni dla cukrzycy ciążowej.

Omlet twarogowy z jabłkiem