To mój bazowy przepis na serniczki.
- Ciasteczkowy spód, który powstaje z połączenia pokruszonych ciasteczek Digestive oraz rozpuszczonego masła.
- Masa serowa, która jest bardzo prosta do przygotowania, bo wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Znajdziemy w niej obok zmielonego twarogu również serek mascarpone. Dzięki temu dodatkowi serniczki są jeszcze bardziej kremowe.
- wykończenie - i tutaj daje już różne dodatki. Czasem są to świeże owoce, czasem frużelina (najczęściej wiśniowa). Często przygotowuje lemon curd, passion fruit curd, lime curd. A czasami jest to gotowy kajmak z puszki i bita śmietana.
Zobaczcie na końcu wpisu jak przygotować serniczki w 4 smakach - jeden przepis daje tyle możliwości.
Serniczki przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej tzn. wyjmujemy je z lodówki 1-2h wcześniej, aby się ociepliły.
Mini serniczek to serniczek w sam raz na jeden kęs. Można go udekorować dowolnie - jeden przepis, a tyle możliwości.
Mini serniczki
Składniki (16 sztuk):
- SPÓD:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 50g masła,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 duże jajko
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Ciasteczka można zmielić także w maszynce do mielenia mięsa. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
*Ciasteczka Digestive kupuje w sklepie Netto.
**Forma muffinkowa, której używam, to forma marki Wilton. Jest bardzo dobra i używam jej już długo.
***Serniczki można upiec w sztywnych papilotkach lub w takich zwykłych papierowych.
**** Jeśli nie chce Ci się mielić ciastek lub nie możesz ich nigdzie kupić to na spód możesz wykorzystać ciastka oreo. Wystarczy około 150g ciastek oreo posiekać z grubsza i wyłożyć na dno papilotek.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, jajko, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do dobrego połączenia składników. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).
*Najczęściej używam sera z wiaderka Mój Ulubiony lub Piątnica.
**Do masy serowej możesz dodać także skórkę startą z 1 cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
* Jeśli serniczki piekliśmy w zwykłych papierowych papilotkach to przed wyjęciem ich z foremki muffinkowej serniczki należy schłodzić w lodówce, a później delikatnie podważyć wykałaczką lub małą łyżeczką i wyjąć z foremki.
A teraz podaje moje propozycje na podanie serniczków - możesz je przygotować w czterech różnych smakach - zobacz jakie to proste 🙂
MINI SERNICZKI Z KAJMAKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ
Kajmak z puszki dokładnie wymieszaj łyżeczką. Wyłóż na każdego serniczka około 2 łyżeczek kajmaku i dokładnie rozsmaruj.
*Najczęściej używam kajmaku z Gostynia.
Około 500g śmietany kremówki ubij na sztywno. Przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką gwiazdki i udekoruj każdego serniczka. Wierzch posyp posypką czekoladową lub startą czekoladą. Możesz wyłożyć także kilka kulek czekoladowych np. maltesersów.
*Wierzch moich serniczków posypałam kuleczkami zbożowymi o smaku słony karmel marki Barry Callebaut.
MINI SERNICZKI Z FRUŻELINĄ OWOCOWĄ
Proponuje przygotowanie frużeliny wiśniowej. Ale do serniczków będzie też świetnie pasowała frużelina truskawkowa, jagodowa czy malinowa.
- 500g wydrylowanych wiśni,
- 160g cukru,
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny
Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Gdyby nie były odpowiednio gęste to dodajemy jeszcze odrobinę mąki rozrobionej w odrobinie wody. Gdyby okazały się za gęste to dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Wiśnie możemy wykładać ciepłe lub wystudzone na serniczki. Wierzch serniczków możemy dodatkowo posypać startą czekoladą.
MINI SERNICZKI Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI
Aby przygotować polewę czekoladową wystarczą tylko dwa składniki: biała czekolada i śmietanka 30%. Dla przełamania słodyczy proponuje serniczki ozdobić malinami lub truskawkami.
- 250g białej czekolady,
- 100g płynnej śmietany kremówki 30%
Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
MINI SERNICZKI Z LEMON CURD I OWOCAMI
To połączenie, które uwielbia cała moja rodzina. Słodka masa serowa przełamana kwaśnym kremem, a do tego owoce. To jest pyszne! Serniczki przygotowuje też z innymi curdami (z marakui, z rabarbaru, z limonki). Z owoców na wierzch polecam: maliny, borówki i jagody.
- 2 jajka r.L,
- 2 żółtka (z jajek r.L),
- 180g cukru,
- 200ml soku wyciśniętego z cytryny,
- 200g masła
W rondelku z grubym dnem umieść jajka, żółtka, sok z cytryny, cukier. Zmiksuj do połączenia. Masę wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Masę podgrzewaj przez kilka minut tzn. do momentu aż zacznie gęstnieć. Masa może się zagotować. Wówczas zdejmij ją z ognia i dodaj masło. Cały czas mieszaj aż do rozpuszczenia masła. Krem jest gotowy. Jeśli ma grudki to możesz przetrzeć go przez gęste sitko. Krem przełóż do pojemniczka. Gdy ostygnie to schowaj go do lodówki. Krem w lodówce zgęstnieje.
Inne propozycje
Mini serniczki możesz podać także na inne sposoby np.
- z polewą z ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej).
- z nutellą i bitą śmietaną. Wystarczy nutellę podgrzać chwilkę, aby się upłynniła, i wylać na wierzch serniczków.
- z sałatką owocową. Świeże owoce na serniczku to super pomysł. Mogą to być owoce egzotyczne. np. ananas, brzoskwinia, kiwi, marakuja, granat.
- mus owocowy czyli zmiksowane owoce. Można dodać do nich troszkę żelatyny, aby mus się za bardzo nie rozpływał.
Jeśli przygotujesz mini serniczki to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Serniczki przepyszne 👍
Bardzo dziękuję 🤗
Pyszności 😋 ❤️
O jakie piękne ♥️
Zrobiłam z lemon curd i przepadłam! Na pewno powtórzę i aprobuję innych wersji 🙂
Piękne wyszły! Brawo 🙂
Dzień dobry, ile sztuk Pani wyszło z tego przepisu, w tych akurat papilotkach?
Z tych propozycji wychodzi idealnie 16 serniczkow.