Zakręcone naleśniki ze szpinakiem i fetą

Pyszne, zakręcone naleśniki - to moja propozycja na wiosenne śniadanie. Są lekkie i pyszne. Zachęcam Was do użycia świeżego szpinaku, bo przecież teraz jest najsmaczniejszy. Oczywiście jest z nim troszkę więcej zabawy niż z mrożonym, ale zapewniam Was, że warto! Do szpinaku dodałam ser feta, który bardzo tutaj pasuje. Szpinak świetnie łączy się również z mascarpone, ricottą czy zwykłym serkiem śmietankowym. Ser możecie wymieszać z masą szpinakową, ja postanowiłam je fajnie zwinąć.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4-5 łyżek wody,
  • szczypta soli,
  • MASA SZPINAKOWA:
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500g świeżego szpinaku lub 300g szpinaku mrożonego w liściach lub rozdrobnionego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • 130 g sera feta,
  • 2 łyżki mleka,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i wodę. Mieszamy za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie placki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Szklimy ją na oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak (zamrożony) i smażymy do momentu aż cała woda ze szpinaku odparuje, a masa warzywna stanie się gęsta. Doprawiamy ją w międzyczasie przyprawami. Do miseczki wkładamy ser feta, dodajemy 2 łyżki mleka i ucieramy razem do powstania gładkiej masy.

Na naleśniku układamy na przemian masę szpinakową i serową. Zwijamy naleśnika. Naleśniki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.

Jeśli do dania używamy świeżego szpinaku to należy usunąć z niego łodygi. Można go najpierw podsmażyć na patelni tak, aby liście "zwiędły", przełożyć na sitko, aby ostygł, a następnie drobno pokroić.
Uwaga: Naleśniki można również zapiec w piekarniku posypując je startym żółtym serem.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź