Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane to druga propozycja na bezglutenowe naleśniki na blogu. Jakiś czas temu prezentowałam naleśniki kokosowe z dodatkiem mąki ryżowej. Tym razem przygotowałam naleśniki na mące gryczanej. Są pyszne, łatwe do zrobienia, elastyczne. Pasują do słodkich i wytrawnych dodatków.

Aby je przygotować wystarczy najpierw mleko zmiksować z mąką gryczaną i odstawić na kwadrans. W tym czasie mąka gryczana napęcznieje. Następnie dodajemy jajka i olej. Reszta to już tylko smażenie. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Mojej rodzince trudno było rozpoznać z jakiej mąki są przygotowane. Wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni ich smakiem. Polecam!

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Składniki (8-10 sztuk):

  • 160g mąki gryczanej,
  • 400g mleka,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę gryczaną i mleko. Miksujemy je razem do połączenia i odstawiamy na 15 minut (aby mąka gryczana napęczniała).

Po tym czasie dodajemy jajka, olej i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia. Smażymy cienkie naleśniki. Przed każdym naleśnikiem dokładnie natłuszczamy patelnie. Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową.

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź