Mango lassi to pyszny koktajl jogurtowy z mango wzbogacony o dodatek syropu klonowego. Na jego wzór przygotowałam nadzienie do naleśników. Powiem krótko, wyszło prze-smacznie 🙂
Nadzienie do tych naleśników przygotowane jest z jogurtu naturalnego gęstego oraz śmietany kremówki. Dzień wcześniej jogurt wykładamy na sitko wyłożone gazą, aby odsączyć z niego wodę. Następnego dnia łączymy go z ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Kropkę nad i stanowi syrop klonowy, którym polewamy naleśniki przed podaniem. Taki krem możecie przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniczku w lodówce.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- NALEŚNIKI (10-12 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- NADZIENIE JOGURTOWE:
- 400g jogurtu gęstego naturalnego lub greckiego,
- 200g śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 1 duże mango,
- Syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE JOGURTOWE: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt wykładamy na gazę na sitku, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki. W tym czasie z jogurtu będzie kapała woda do miski.
Po tym czasie dokładnie wyciskamy gazę z jogurtem z wody. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy odciśnięty jogurt i mieszamy.
Mango obieramy i kroimy w plasterki.
Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia jogurtowego. Następnie układamy plasterki mango. Naleśniki składamy w koperty.
Naleśniki podajemy same lub z dodatkiem syropu klonowego.
Życzę smacznego!