Naleśniki ala mango lassi

Mango lassi to pyszny koktajl jogurtowy z mango wzbogacony o dodatek syropu klonowego. Na jego wzór przygotowałam nadzienie do naleśników. Powiem krótko, wyszło prze-smacznie 🙂

Nadzienie do tych naleśników przygotowane jest z jogurtu naturalnego gęstego oraz śmietany kremówki. Dzień wcześniej jogurt wykładamy na sitko wyłożone gazą, aby odsączyć z niego wodę. Następnego dnia łączymy go z ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Kropkę nad i stanowi syrop klonowy, którym polewamy naleśniki przed podaniem. Taki krem możecie przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniczku w lodówce.

Naleśniki ala mango lassi

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • NALEŚNIKI (10-12 sztuk):
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • NADZIENIE JOGURTOWE:
  • 400g jogurtu gęstego naturalnego lub greckiego,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 1 duże mango,
  • Syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE JOGURTOWE: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt wykładamy na gazę na sitku, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki. W tym czasie z jogurtu będzie kapała woda do miski.

Po tym czasie dokładnie wyciskamy gazę z jogurtem z wody. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy odciśnięty jogurt i mieszamy.

Mango obieramy i kroimy w plasterki.

Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia jogurtowego. Następnie układamy plasterki mango. Naleśniki składamy w koperty.

Naleśniki podajemy same lub z dodatkiem syropu klonowego.

Życzę smacznego!

Naleśniki ala mango lassi

Naleśniki ala mango lassi





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij