Wszyscy lubimy babeczki z kremem! Na blogu znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na cupcakes. A dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam wyśmienite babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym. Uwierzcie mi, to najlepsze babeczki czekoladowe! Zróbcie je, a przekonacie się, że nie potrzebujecie już innego przepisu na babeczki czekoladowe.
Walentynkowe babeczki czekoladowe
Babeczki czekoladowe są proste do przygotowania. Smakują wyśmienicie. Są niezwykle puszyste i mięciutkie. A krem jest aksamitny i delikatny. Smakuje prawdziwą czekoladą. W babeczkach można wydrążyć otwory i nadziać je np. konfiturą malinową.
Takie babeczki to idealny deser na Walentynki...ale nie tylko. Sprawdzą się również idealnie na przyjęciach dla dzieci czy urodzinach. Smakują szczególnie dorosłym, bo któż z nas nie lubi czekolady?
Składniki na babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym
Z tego przepisu otrzymasz dokładnie 12 babeczek czekoladowych z kremem. Do przygotowania babeczek potrzebne są same podstawowe składniki: mąka, masło, cukier biały i trzcinowy, jajka, kakao, maślanka, proszek do pieczenia i soda. Dzięki użyciu w przepisie masła i maślanki uzyskasz naprawdę miękkie i puszyste babeczki, które po prostu rozpływają się w ustach.
Krem czekoladowy to krem przygotowany z trzech składników. Połączenie śmietany kremówki, czekolady i mascarpone tworzy pyszny, aksamitny i stabilny krem. Odkąd zaczęłam go robić to wykorzystuje go do tortów, babeczek, przekładania makaroników i ciasteczek;
- czekolada mleczna - najlepiej sprawdza się czekolada mleczna. Do kremu można wmiksować jeszcze na sam koniec dodatkowo 2 łyżki nutelli.
- śmietana kremówka - najlepsza w tym przepisie będzie śmietanka 36%. Można użyć także śmietanki 30%, ale wówczas może okazać się, że wymagana będzie odrobinę większa ilość mascarpone.
- serek mascarpone - to odpowiednia ilość serka mascarpone zapewni kremowi stabilność oraz jeszcze bardziej aksamitną konsystencję.
Jak przygotować walentynkowe babeczki z kremem?
Przygotowanie babeczek jest bardzo proste. Wystarczy zrobić te 5 kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami.
- Dodaj maślankę i suche składniki, wymieszaj krótko, do połączenia.
- Napełnij papilotki i upiecz - rozdziel ciasto pomiędzy 12 papilotek. Piecz muffinki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do momentu aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy. Poczekaj aż babeczki ostygną i wyjmij je z foremki.
Aby babeczki wyszły Ci takie same to ciasto zważ na wadze kuchennej i odważ do każdej papilotki taką samą ilość ciasta (około 48g).
Czekoladowe serduszka przygotuj przy użyciu formy silikonowej. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali i wypełnij wgłębienia w formie. Następnie formę umieść na 1h w lodówce. Po tym czasie wyjmij serduszka na deskę.
Przygotowanie kremu należy rozpocząć dzień wcześniej:
- Przygotuj czekoladowe ganache - rozpuść czekoladę w śmietance. Masę czekoladową schłodź przez min. 6h w lodówce.
- Ubij ganache z mascarpone na puszysty krem - zmiksuj wszystkie składniki przez kilka minut aż do uzyskania gęstego kremu. Krem przełóż do szprycy lub rękawa i udekoruj nim babeczki.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne babeczki z kremem
- Użyj składników o temperaturze pokojowej - masło, jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, aby ciasto miało równomierną konsystencję.
- Maślankę dodaj razem z suchymi składnikami - dzięki temu ciasto będzie od razu jednolite, dobrze wymieszane. Jeśli dodasz najpierw samą maślankę to masa maślano-jajeczna może się zwarzyć.
- Odmierz dokładnie składniki - składniki na babeczki podane są w gramach i szklankach. Używam zawsze szklanki o pojemności 250ml. Konieczne do przepisu jest użycie wagi kuchennej.
- Nie przepełnij papilotki - papilotki napełnij maksymalnie do 2/3 wysokości. Jeśli nałożysz za dużo ciasta to może ono "wyjść" z papilotki podczas pieczenia. Babeczki nie będą wówczas wyglądały apetycznie.
- Schłodź czekoladowe ganache - masa czekoladowa minimum 6h spędzonych w lodówce. Nie skracaj tego czasu, bo wówczas krem nie ubije się tak dobrze i nie będzie stabilny.
Przechowywanie babeczek
Upieczone babeczki bez kremu możesz przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętym szczelnie pojemniku do 2 dni.
Babeczki udekorowane kremem przechowuj do 3 dni w lodówce.
Upieczone babeczki możesz zamrozić. Przechowuj je w zamrażarce do 2 miesięcy zapakowane w torebkę z suwaczkiem lub zamknięty pojemnik do żywności. Babeczki rozmrażaj powoli, w lodówce; tzn. wyjmij je wieczorem z zamrażarki i włóż do lodówki. Rano powinny być już rozmrożone. Przed podaniem babeczki ociepl do temperatury pokojowej tzn. wyjmij je 1-2h z lodówki przez zjedzeniem.
Często zadawane pytania
Czy mogę babeczki przygotować wcześniej?
Tak, zarówno babeczki, jak i babeczki z kremem, możesz przygotować wcześniej. Upieczone babeczki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce w zamkniętym pojemniku. Krem na babeczki możesz "nastawić" kilka dni wcześniej.
Czy mogę z tego przepisu przygotować ciasto?
Tak, z tego przepisu możesz upiec jedno ciasto. Wykorzystaj do tego celu foremkę 20x20cm lub tortownicę 22cm. Piecz je do suchego patyczka około 30-35 minut. Gotowe ciasto możesz przekroić i przełożyć kremem czekoladowym.
Czym mogę zastąpić maślankę w przepisie?
Maślankę możesz zastąpić kefirem.
Masło zwarzyło mi się po dodaniu jajek, co zrobić teraz?
Może tak się zdarzyć, że masa maślana zwarzy się po dodaniu jajek. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy.
Na jakim programie piekarnika upiec babeczki?
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w programie grzanie góra-dół, na środkowym ruszcie piekarnika. Pieczemy je około 20-25 minut, do suchego patyczka tzn. po około 20 minutach w środek babeczki wkładamy wykałaczkę i sprawdzamy czy jest sucha czy oblepiona ciastem. Jeśli wykałaczka jest sucha to babeczki są upieczone. Jeśli wykałaczka będzie oblepiona ciastem to babeczki trzeba piec jeszcze kilka minut.
Więcej przepisów na walentynkowe słodkości
Mam nadzieję, że walentynkowe babeczki czekoladowe z kremem skradną Wasze serca. Babeczki oraz krem robiłam już wielokrotnie i musicie mi uwierzyć - to najlepsze ciasto czekoladowe i krem czekoladowy. Koniecznie spróbujcie!
Walentynkowe babeczki czekoladowe
Składniki (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 100g masła,
- 50g cukru białego,
- 50g cukru brązowego,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 120g mąki pszennej,
- 40g kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- KREM CZEKOLADOWY:
- 165g śmietany kremówki 36%,
- 200g czekolady mlecznej,
- 250g serka mascarpone,
- DODATKOWO:
- czekoladowe serduszka,
- posypka cukrowa lub czekoladowa
Przygotowanie:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki. Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa zakończonej końcówką Wilton 1M. Na wierzchu układamy czekoladowe serduszka. Wierzch babeczek oprószamy posypką.
Czekoladowe serduszka przygotowujemy przy użyciu formy silikonowej. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali i wypełniamy nią wgłębienia w formie. Następnie formę umieszczamy na 1h w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy serduszka na deskę i przechowujemy w lodówce.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
Drugim sposobem na przygotowanie czekoladowego ganache jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do powstania gęstego i puszystego kremu.
Życzę smacznego!