Piaskowe panienki (Muffinki piaskowe)

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Jeśli lubicie ciasto piaskowe to z pewnością ucieszą Was dzisiejsze muffiny. Są proste i szybkie do przygotowania, a smakują jak znana i lubiana babka piaskowa. Zamiast cukru pudru można polać je lukrem. Na pewno świetnie sprawdzą się w wielkanocnym koszyczku!

SKŁADNIKI(12-15 sztuk):

  • 4 jajka,
  • 250g masła,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Aromat śmietankowy

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wówczas stopniowy dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Pod koniec dodajemy masło i kilka kropel aromatu śmietankowego. Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami (12-15 babeczek). Babeczki pieczemy do zarumienienia około 25 minut w 180 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Muffiny można również polać lukrem. Wystarczy wymieszać 1 łyżkę mleka dodając  5-6 łyżek cukru pudru ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać lukier o gęstości śmietany. Gotowym lukrem polewamy muffinki.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź