Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Jeśli lubicie ciasto piaskowe to z pewnością ucieszą Was dzisiejsze muffiny. Są proste i szybkie do przygotowania, a smakują jak znana i lubiana babka piaskowa. Zamiast cukru pudru można polać je lukrem. Na pewno świetnie sprawdzą się w wielkanocnym koszyczku!
SKŁADNIKI(12-15 sztuk):
- 4 jajka,
- 250g masła,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru (150g),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Aromat śmietankowy
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wówczas stopniowy dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Pod koniec dodajemy masło i kilka kropel aromatu śmietankowego. Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami (12-15 babeczek). Babeczki pieczemy do zarumienienia około 25 minut w 180 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Muffiny można również polać lukrem. Wystarczy wymieszać 1 łyżkę mleka dodając 5-6 łyżek cukru pudru ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać lukier o gęstości śmietany. Gotowym lukrem polewamy muffinki.