Puszyste i mięciutkie babeczki z borówkami w zdrowszej wersji - z mąką pszenną pełnoziarnistą i ksylitolem. Idealnie sprawdzą się jako deser lub drugie śniadanie/podwieczorek dla osób będących na diecie eliminacyjnej. Zasmakują też osobom, które są aktualnie na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiają. Uwielbiam je jeść z jogurtem naturalnym na drugie śniadanie. Albo z kubkiem gorącej herbaty jako deser po obiedzie.
Babeczki pełnoziarniste są proste do przygotowania. Robimy je praktycznie tak samo jak zwykłe ucierane babeczki. Mąka pełnoziarnista jest "cięższa" stąd wypieki z jej udziałem nie rosną tak spektakularnie jak na zwykłej mące pszennej. Stąd ciasta do papilotek nakładamy prawie do pełna.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 130g masła,
- 100g ksylitolu,
- 310g mleka,
- 2 jajka,
- 280g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 150g borówek,
- Puder z ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę pełnoziarnistą, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy ksylitol. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mleko. Mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy borówki i mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki (około 90g). Babeczki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy i oprószamy pudrem z ksylitolu.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna babeczka zawiera około 211kcal. W tym:
- węglowodany – 25,2g,
- białko – 5,4g,
- tłuszcz – 10,9g,
- błonnik – 3,0g.
2) Babeczki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.