A czy Wy ubraliście już choinkę? 🙂 "Weekendowa Cukierenka" proponuję dzisiaj choinkę o smaku migdałowym, z mnóstwem cukrowych ozdób, podana na piernikowej muffince 😉
Dzięki dodaniu zielonego barwnika do kremu i nałożeniu go za pomocą szprycy udało mi się odtworzyć małą choineczkę. Uwierzcie mi, że takie słodkości nie wymagają zbyt wiele pracy, największa frajda to dekorowanie takiej choineczki 🙂 W tym aspekcie myślę, że panuję dowolność. Ja użyłam cukrowych ozdób, które miałam w swych zapasach. Możecie przygotować je wspólnie z dziećmi, które z pewnością zajmą się dekoracją.
Składniki:
- Muffinki
- 170g cukru pudru,
- mąka 270g,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżka kakao,
- 1 małe jajko,
- 60ml oleju,
- 170ml mleka,
- 6 łyżeczek dżemu wiśniowego,
- Krem:
- śmietana kremówka 600g,
- serek mascarpone 250g,
- 7 łyżek cukru pudru,
- 1 aromat migdałowy (10ml),
- zielony barwnik spożywczy,
- do dekoracji: mleczne gwiazdki, kolorowa posypka, złote i różowe perełki cukrowe
Przygotowanie:
MUFFINKI: W jednej misce łączmy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta. Całość pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach.
KREM: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone, olejek migdałowy i zielony barwnik spożywczy i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę przekładamy do szprycy z końcówką o kształcie gwiazdki i nakładamy krem na babeczki. Muffinki dekorujemy i przechowujemy w lodówce. Ponieważ ozdoby cukrowe (cukrowe perełki) rozpuszczają się od kremu najlepiej babeczki udekorować kilka godzi przed podaniem. Smacznego 😉