Muffinki łaciate czyli muffinki zebra

Muffinki smakują dzieciom i dorosłym. To wspaniały pomysł jeśli nie mamy za dużo czasu, a chcemy przygotować domowe słodkości. Muffinki robi się ekspresowo, tylko z kilku składników. Mam na blogu sporą kolekcję muffinek, a dziś do niej dołączają muffinki zebra, muffinki łaciate czyli muffinki marmurkowe. Są to muffiny dwukolorowe. Powstają przez nakładanie na zmianę ciasta jasnego i ciemnego. Fajną opcją będzie polanie ich roztopioną czekoladą i oprószenie posypką czy udekorowanie m&m'sami.

Muffinki łaciate

Muffinki łaciate

Często zadawane pytania

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffinki łaciate

Muffinki łaciate

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki łaciate

Muffinki łaciate

Najlepszy przepis na muffinki dla dzieci. Są łaciate niczym krówka 🙂 Można je dodatkowo polać czekoladą i posypać kolorową posypką.

Muffiny łaciate

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 230g gęstej śmietany 18%,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 120 cukru (2/3 szklanki),
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy do dobrego połączenia.

Ciasto przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy na przemian jasną i ciemną część ciasta.

Muffinki łaciate

Muffinki łaciate

Muffinki pieczemy około 18-20 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).  Życzę smacznego!

Muffinki łaciate

Muffinki łaciate

Jeśli przygotujesz łaciate muffiny to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Pyszne! Dzisiaj upiekłam dla dzieci i wszystkie szybko zniknęły. Użyłam jogurtu typu greckiego zamiast śmietany. Dobre proporcje cukru. Muffiny nie są za słodkie. Szybkie w przygotowaniu. Polecam spróbować.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 😍

Pozostaw odpowiedź Aleksandra