Muffinki dyniowe z kremem kajmakowym z mascarpone

Skoro mamy jesień nie może zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" dyniowych smakołyków. Także dziś zapraszam na pyszne babeczki dyniowe z kremem kajmakowym. Dzięki dyni mają korzenny smak, a ciasto jest puszyste, a zarazem wilgotne. Sam krem rozpływa się w ustach. Muffiny są bardzo proste do przygotowania i szybkie. Na pewno będą smakowały maluchom.

SKŁADNIKI:

 

  • MUFFINKI (12 sztuk):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy (lub kilka kropel aromatu waniliowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki  soli,
  • 0,5 łyżeczki  gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka  imbiru,
  • 1  jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki puree z  dyni,
  • KREM KAJMAKOWY Z MASCARPONE:
  • 3 czubate łyżki masy kajmakowej,
  • 250g serka mascarpone
  • cukrowe kuleczki

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KREM KAJMAKOWY Z MASCARPONE: Do miski wkładamy mascarpone. Dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy chwilkę, aż składniki się połączą. Krem odstawiamy do lodówki, wówczas łatwiej będzie nim dekorować babeczki, a w tym czasie przygotowujemy muffinki.

MUFFINKI DYNIOWE: Najlepiej, gdy wszystkie składniki na muffinki będą w temperaturze pokojowej.

Do miski wbijamy jajko i rozkłócamy je widelcem. Następnie wlewamy mleko, olej i dodajemy puree z dyni. Całość dokładnie mieszamy. 

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się (nie dłużej) i masę rozkładamy do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach, góra-dół około 20 minut tzn. do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyciskamy na nie krem za pomocą szprycy. Babeczki dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 🙂





4 komentarzy

  1. Czy krem jest stabilny i nie zmieni konsystencji na babeczkach do następnego dnia?

    • cukiereczek

      Bogna jeśli babeczki będą przechowywane w lodówce to krem utrzyma swój kształt.

  2. Super prosty i szybki przepis. Do ciasta dodałam troche orzechów, a do kremu zamiast kajmaku użyłam masła orzechowego-wyszlo genialnie. Goscie byli zachwyceni. Dziękuję za przepis!

    • cukiereczek

      Piękne! ?

Zostaw odpowiedź