Dawno nie prezentowałam Wam w "Weekednowej Cukierence" nowego przepisu na cupcakes. Zatem dziś nadrabiam zaległości. Jedno słowo dokładnie opisuje smak tych babeczek: prze-pysz-ne! Babeczki są mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z kajmakiem to już w ogóle pyszotka. Kajmakiem nadziałam je w środku. Natomiast krem przygotowałam z wykorzystaniem czekolady karmelowej. Wyszło delikatnie i słodko. Jeśli macie ochotę przełamać słodycz karmelowego kremu to babeczki możecie nadziać np. konfiturą malinową czy porzeczkową.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 175g masła,
- 125g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- 3 jajka,
- 175g mąki,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- KREM:
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
- 150g serka mascarpone,
- 90g czekolady karmelowej,
- DODATKOWO:
- 12 płaskich łyżeczek masy kajmakowej,
- Precelki,
- Małe czekoladki,
- Bezy,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki. W babeczkach robimy otwory i napełniamy je masą kajmakową.
Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa.
KREM: Czekoladę drobno siekamy. Do rondelka przekładamy śmietanę 36%. Podgrzewamy ją i doprowadzamy prawie do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Do śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy wszystko aż do momentu rozpuszczenia się składników. Masę czekoladową studzimy i przelewamy do czystej miseczki. Następnie miseczkę przykrywamy
i odstawiamy na 24 h do lodówki, do schłodzenia.
Po tym czasie wyjmujemy masę czekoladową z lodówki i ubijamy ją mikserem do powstania gęstego, puszystego kremu. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Pod koniec ubijania możemy zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, aby odpowietrzyć krem.
Krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim babeczki. Na wierzch wykładamy małe czekoladki, precelki i pokruszone bezy.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!
Do ciasta dodajemy jagody??
Nie, wkradł się mały błąd. Już poprawione 🙂
Czy może Pani zdradzić,gdzie Pani kupuje mini czekoladki? 🙂
Mini czekoladki zrobiłam sama przy pomocy foremki silikonowej 🙂