Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Za oknem dziś deszczowo więc przyda Wam się coś pysznego do kawy lub herbaty. Dzisiaj chce Wam zaproponować pyszne ucierane babeczki z dodatkiem chałwy i orzechów włoskich. Te babeczki są fenomenalne! Bardzo nam smakowały. Są proste do zrobienia, puszyste, pięknie się prezentują w środku, a w dodatku pysznie chrupią. Polecam je jesienną porą z filiżanką herbaty.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 85g masła,
- 100g cukru,
- 130g śmietany 18%,
- 2 jajka,
- 200g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- KRUSZONKA ORZECHOWA:
- 60g masła,
- 120g orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 25g brązowego cukru,
- DODATKOWO:
- 150g chałwy,
PRZYGOTOWANIE:
KRUSZONKA ORZECHOWA: Orzechy włoskie siekamy drobno. Przygotowanie kruszonki zaczynamy od przygotowania masła palonego. W tym celu w małym rondelku roztapiamy masła. Gotujemy je kilka minut na średnim ogniu aż zacznie pachnieć orzechowo i zmieni kolor na brązowy (przypominający kolor herbaty). Wówczas zdejmujemy je z ognia, aby lekko przestygło. Gdy przestygnie to dodajemy do niego orzechy i cynamon, mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę orzechową dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy cukier, a do drugiej nie. Obie kruszonki orzechowe odstawiamy na bok.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy 12 papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Chałwę dzielimy na 12 równych kostek.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieszczamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem przez kilka minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki oraz śmietanę i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta rozkładamy pomiędzy 12 papilotek. Następnie ciasto w formie muffinkowej posypujemy równomiernie kruszonką orzechową bez cukru. Kolejno w papilotki wkładamy po kawałeczki chałwy. Następnie do papilotek wykładamy resztę ciasta. Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę orzechową z cukrem.
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je w formie muffinkowej.
Życzę smacznego 🙂
Mam dwa pytania:
1) Czy orzechy mozna zastapic drobno siekanymi migdalami ?? ( mozna kupic juz takie migdaly)
2) Czy muffiny mozna upiec i potem zamrozic?? – spotkala sie Pani z taka forma ? Czy ewentualnie potem po odmrozeniu nie straca na smaku ??
pozdrawiam:)
Klaudia nigdy nie mroziłam muffinek, babeczek ani żadnego ciasta także nie wiem jaki będzie smak po odmrożeniu :/
Orzechy włoskie można zastąpić migdałami siekanymi – myślę, że się sprawdzą.
Witam :):):) bede w weekend piekla babeczki 🙂 wygladaja cudnie 🙂 pytanko mam jedno : pieczemy termoobieg czy gora-dol ?? 🙂 pozdrawiam
Pieczemy góra-dół ? Życzę smacznego!
ok dziekuje 🙂 a jak dlugo utrzymuja swiezosc ?? 🙂 jak jutro popoludniu zrobie to na poniedzialek beda dobre? swieze?:):):)
Myślę, że będą wówczas dobre na poniedziałek. Tylko przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku ?
Obłędne ❤ Lądują na liście najpyszniejszych babeczek ?
Bardzo mi miło ?