Babeczki z orzechami i chałwą

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Za oknem dziś deszczowo więc przyda Wam się coś pysznego do kawy lub herbaty. Dzisiaj chce Wam zaproponować pyszne ucierane babeczki z dodatkiem chałwy i orzechów włoskich. Te babeczki są fenomenalne! Bardzo nam smakowały. Są proste do zrobienia, puszyste, pięknie się prezentują w środku, a w dodatku pysznie chrupią. Polecam je jesienną porą z filiżanką herbaty.

Babeczki z orzechami i chałwą

Babeczki z orzechami i chałwą

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 85g masła,
  • 100g cukru,
  • 130g śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 200g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • KRUSZONKA ORZECHOWA:
  • 60g masła,
  • 120g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 25g brązowego cukru,
  • DODATKOWO:
  • 150g chałwy,

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA ORZECHOWA: Orzechy włoskie siekamy drobno. Przygotowanie kruszonki zaczynamy od przygotowania masła palonego. W tym celu w małym rondelku roztapiamy masła. Gotujemy je kilka minut na średnim ogniu aż zacznie pachnieć orzechowo i zmieni kolor na brązowy (przypominający kolor herbaty). Wówczas zdejmujemy je z ognia, aby lekko przestygło. Gdy przestygnie to dodajemy do niego orzechy i cynamon, mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę orzechową dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy cukier, a do drugiej nie. Obie kruszonki orzechowe odstawiamy na bok.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy 12 papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Chałwę dzielimy na 12 równych kostek.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieszczamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem przez kilka minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki oraz śmietanę i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Połowę ciasta rozkładamy pomiędzy 12 papilotek. Następnie ciasto w formie muffinkowej posypujemy równomiernie kruszonką orzechową bez cukru. Kolejno w papilotki wkładamy po kawałeczki chałwy. Następnie do papilotek wykładamy resztę ciasta. Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę orzechową z cukrem.

Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je w formie muffinkowej.

Życzę smacznego  🙂

Babeczki z orzechami i chałwą

Babeczki z orzechami i chałwą

Inspiracja





8 komentarzy

  1. Mam dwa pytania:
    1) Czy orzechy mozna zastapic drobno siekanymi migdalami ?? ( mozna kupic juz takie migdaly)
    2) Czy muffiny mozna upiec i potem zamrozic?? – spotkala sie Pani z taka forma ? Czy ewentualnie potem po odmrozeniu nie straca na smaku ??
    pozdrawiam:)

    • cukiereczek

      Klaudia nigdy nie mroziłam muffinek, babeczek ani żadnego ciasta także nie wiem jaki będzie smak po odmrożeniu :/
      Orzechy włoskie można zastąpić migdałami siekanymi – myślę, że się sprawdzą.

  2. Witam :):):) bede w weekend piekla babeczki 🙂 wygladaja cudnie 🙂 pytanko mam jedno : pieczemy termoobieg czy gora-dol ?? 🙂 pozdrawiam

    • cukiereczek

      Pieczemy góra-dół ? Życzę smacznego!

      • ok dziekuje 🙂 a jak dlugo utrzymuja swiezosc ?? 🙂 jak jutro popoludniu zrobie to na poniedzialek beda dobre? swieze?:):):)

        • cukiereczek

          Myślę, że będą wówczas dobre na poniedziałek. Tylko przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku ?

  3. Obłędne ❤ Lądują na liście najpyszniejszych babeczek ?

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

Zostaw odpowiedź