Pora na drugi przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki". Są to babeczki idealne dla wielbicieli nutelli, bowiem nutella jest zarówno w cieście, jak i w kremie. Dodatkowo babeczki możemy także ozdobić nutellowym lukrem. Przeczytacie jak to zrobić w uwagach pod przepisem. Babeczki są wilgotne, a krem bardzo delikatny. Czy Wy też uważacie, że nutella jest niebezpieczna 🙂 Jest to chyba jedna z najsmaczniejszych rzeczy na świecie. Wystarczy łyżka i słoik nutelli, aby poprawić sobie humor. Więc czy może być coś lepszego niż muffinki nutellowe z kremem z nutelli? Przekonajcie się 😉
SKŁADNIKI (12-16 sztuk):
- CIASTO:
- 1 i 2/3 szklanki mąki (210g),
- 1 szklanka cukru (200g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody,
- 165g masła,
- 150g nutelli,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 3 białka,
- ½ szklanki kwaśnej śmietany np. 18%,
- ½ szklanki mleka,
- KREM:
- 170g miękkiego masła,
- 240g nutelli,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 spore łyżki serka mascarpone (około 80g),
- DODATKOWO:
- Kilka truskawek, listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło przekładamy do miski. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (3-4 minuty). Wówczas dodajemy aromat i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym białku dobrze ucierając po każdym dodaniu. Kolejno dodajemy nutellę i mieszamy do połączęnia. Następnie dodajemy mleko i śmietanę oraz mąkę w trzech turach i miksujemy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasta do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do suchego). Po upieczeniu babeczki studzimy.
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy. Dodajemy serek mascarpone w dwóch turach i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Krem jest gotowy.
Gotowy krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim wierzch babeczek. Babeczki możemy ozdobić plasterkiem truskawki i listkiem mięty/melisy.
Babeczki przechowujemy w lodówce. Należy wyjąć je kilkanaście minut przed podaniem z lodówki, aby maślany krem zmiękł.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Babeczki możemy dodatkowo ozdobić wstążkami z nutelli.
- Pierwszy sposób to przełożenie około ¼ szklanki nutelli do szprycy z cienką końcówką do dekorowania lukrem. Za pomocą szprycy wyciskamy nutellę na babeczki tworząc wzorki.
- Jeśli nie macie szprycy to podaję drugi sposób. Nutellę podgrzewamy, aby zrobiła się płynna. Za pomocą łyżeczki polewamy schłodzone w lodówce babeczki płynną nutellą.