Ciasto pomarańczowe jest blogowym hitem. Nie mogło więc w "Weekendowej Cukierence" zabraknąć pomarańczowych babeczek. Babeczki przygotowałam wzorując się na wspomnianym cieście. Są puszyste i pachnące pomarańczami. Pomarańczę dodajemy do ciasta w postaci skórki i soku, a do kremu w postaci kilku kropel aromatu. Krem przygotowany z serka jest fenomenalny. Nie pomijajcie aromatu pomarańczowego, bo dodaje rześkości całemu wypiekowi.
SKŁADNIKI(9 sztuk) :
- BABECZKI:
- 125g masła,
- 125g cukru,
- 2 jajka,
- Skórka starta z 1 pomarańczy,
- 45ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 125g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM:
- 170g sera Philadelphia (lub innego kremowego),
- 125g masła,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
- Pomarańczowy barwnik spożywczy,
- DODATKOWO:
- Plastry pomarańczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce umieszczamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników.
Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy. Ciasto rozkładamy pomiędzy 9 papilotek. Babeczki pieczemy około 20-25 minuty (do suchego patyczka).
Babeczki studzimy w formie muffinkowej. Gdy wystygną ozdabiamy je kremem.
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy barwnik i aromat pomarańczowy. Krem schładzamy w lodówce przez 1 godzinę wówczas będzie się ładnie układał na babeczkach.
Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy krem na babeczkę.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Może spodobają Ci się także:
CIASTO POMARAŃCZOWE
CIASTO POMARAŃCZOWE Z AGRESTEM
CIASTO POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ
BABECZKI POMARAŃCZOWE Z MALINAMI
Pyszne babeczki , ale musiałam zrobić inny krem bo nie miałam akurat wszystkich składników .zapisany przepis w zeszycie , dzięki .
Magda cieszę się bardzo, że smakowały ?
Babeczki są baaardzo mięciutkie i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam ?
Cieszę się, że smakowały ❤️?