Babeczki owsiane z masłem orzechowym i białą czekoladą

"Weekendowa Cukierenka" częstuje dzisiaj babeczkami w stylu amerykańskim. Masło orzechowe, biała czekolada, a do tego zmielone płatki owsiane - to główne składniki babeczek. Babeczki owsiane są całkiem inne w smaku od znanych nam ucieranych babeczek choć powstają w ten sam sposób. Najpierw ucieramy masło z cukrem, później z jajkami, a na końcu dodajemy suche składniki. Może są troszkę mniej zwarte z uwagi na dodatek mąki owsianej, ale są bardzo smaczne i słodkie. Idealnie pasują do popołudniowej herbaty i kawy.

Babeczki owsiane z masłem orzechowym i białą czekoladą

Babeczki owsiane z masłem orzechowym i białą czekoladą

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 60g masła,
  • 125g masła orzechowego,
  • 100g brązowego cukru,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka (125ml),
  • 100g mąki pszennej,
  • 100g maki owsianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 150g białej czekolady,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę owsianą, sodę i proszek do pieczenia. Białą czekoladę drobno siekamy.

Do miski wkładamy masło i masło orzechowe, dodajemy cukier brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5 minut). Następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30 sekund. Dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem w dwóch turach i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Mąkę owsianą można użyć gotową lub zrobić ją samemu w domu. Wystarczy płatki owsiane zmielić w blenderze.

Babeczki owsiane z masłem orzechowym i białą czekoladą

Babeczki owsiane z masłem orzechowym i białą czekoladą

Babeczki owsiane z masłem orzechowym i białą czekoladą

Babeczki owsiane z masłem orzechowym i białą czekoladą





4 komentarzy

  1. Czy jeśli pominę czekoladę, żeby odchudzić babeczki, bardzo stracą na smaku?

    • cukiereczek

      Myślę, że nie pomijałabym jej całkowicie. Może odchudzić do 50g?

  2. Czy można pominąć masło orzechowe? Czy to znacznie zachwieje proporcje ciasta?

    • cukiereczek

      Raczej nie ? Masło orzechowe jest tutaj głównym składnikiem ?

Pozostaw odpowiedź Agnieszka