To kolejny mini wypiek ze śliwkami w roli głównej. Na blogu znajdziecie m.in. muffinki ze śliwkami i kruszonką. Babeczki orzechowe przygotowuję się tak jak zwykłe ciasto ucierane tylko część mąki zastępujemy zmielonymi orzechami laskowymi. Zmielone orzechy laskowe można już kupić w większych supermarketach. Można także orzechy zmielić samemu. Babeczki idealnie pasują do kubka gorącej herbaty. Świetnie sprawdzą się także jako deser do zabrania do pracy lub szkoły.
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- 175g masła,
- 3 jajka,
- 130g brązowego cukru,
- 175g mąki pszennej,
- 175g zmielonych orzechów laskowych,
- 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g mlecznej czekolady,
- 400g śliwek węgierek,
PRZYGOTOWANIE:
Z umytych i osuszonych śliwek usuwamy pestki. Następnie kroimy je w małą kostkę. Czekoladę kroimy w małą kostkę. Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Miękkie masło umieszczamy w misce z cukrem. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajka i miksujemy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia. Do ciasta dodajemy śliwki i czekoladę. Krótko mieszamy.
Ciasto rozkładamy pomiędzy formę muffinkową wyłożoną papilotkami.
Babeczki pieczemy do suchego patyczka około 20 minut.
Życzę smacznego!
Można bez śliwek?
Można 😃