Babeczki orzechowe ze śliwkami i czekoladą

To kolejny mini wypiek ze śliwkami w roli głównej. Na blogu znajdziecie m.in. muffinki ze śliwkami i kruszonką. Babeczki orzechowe przygotowuję się tak jak zwykłe ciasto ucierane tylko część mąki zastępujemy zmielonymi orzechami laskowymi. Zmielone orzechy laskowe można już kupić w większych supermarketach. Można także orzechy zmielić samemu. Babeczki idealnie pasują do kubka gorącej herbaty. Świetnie sprawdzą się także jako deser do zabrania do pracy lub szkoły.

Babeczki orzechowe ze śliwkami i czekoladą

Babeczki orzechowe ze śliwkami i czekoladą

SKŁADNIKI (20 sztuk):

  • 175g masła,
  • 3 jajka,
  • 130g brązowego cukru,
  • 175g mąki pszennej,
  • 175g zmielonych orzechów laskowych,
  • 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g mlecznej czekolady,
  • 400g śliwek węgierek,

PRZYGOTOWANIE:

Z umytych i osuszonych śliwek usuwamy pestki. Następnie kroimy je w małą kostkę. Czekoladę kroimy w małą kostkę. Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Miękkie masło umieszczamy w misce z cukrem. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajka i miksujemy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia. Do ciasta dodajemy śliwki i czekoladę. Krótko mieszamy.

Ciasto rozkładamy pomiędzy formę muffinkową wyłożoną papilotkami.

Babeczki pieczemy do suchego patyczka około 20 minut.

Życzę smacznego!

Babeczki orzechowe ze śliwkami i czekoladą

Babeczki orzechowe ze śliwkami i czekoladą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź