W ramach "Weekendowej Cukierenki" zapraszam dziś na pyszne babeczki z kremem. Są to ucierane babeczki czekoladowe z kremem z cukierków trufle.
Krem truflowy jest bardzo prosty do przygotowania, a przy tym zaledwie z czterech składników. Do jego przygotowania potrzebne są cukierki trufle. Krem przygotowujemy 1 dzień przed dekorowaniem babeczek. Mimo, że jest to krem śmietanowy, to jest bardzo stabilny. Krem ten twardnieje odrobinę w lodówce. Proponuję więc babeczki wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, aby się ociepliły.
Same babeczki są mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu.
Za przepis na krem dziękuję czytelniczce bloga Pani Marzenie.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BABECZKI:
- 100g masła,
- 70g cukru białego,
- 50g cukru brązowego,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 jajka,
- ½ szklanki maślanki,
- 120g mąki pszennej,
- 40g kakao,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- KREM:
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
- 180g serka mascarpone,
- 150g cukierków trufle (waga bez papierków, około 9 cukierków),
- 75g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
- DODATKOWO:
- Małe czekoladki, maltersy, bezy i suszone płatki róży do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
KREM: Cukierki i czekoladę drobno siekamy. Do rondelka przekładamy śmietanę 36%. Podgrzewamy ją i doprowadzamy prawie do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Do śmietany dodajemy cukierki i czekoladę. Mieszamy wszystko aż do momentu rozpuszczenia się składników. Trzymamy masę na najmniejszym ogniu, ale nie zagotowujemy! Gdy cukierki i czekolada rozpuszczą się i utworzą jednolitą masę to rondelek ściągamy z ognia i studzimy. Jeśli wszystkie cukierki nie chcą się rozpuścić to całą masę przecieramy przez sitko. Następnie przykrywamy go i odstawiamy na 24 h do lodówki, do schłodzenia. Po tym czasie do zawartości rondelka dodajemy zimny serek mascarpone. Ubijamy całość mikserem przez około 2 minuty tzn. do powstania gęstego, puszystego kremu. Pod koniec ubijania możemy zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, aby odpowietrzyć krem.
Krem przekładamy do szprycy lub rękawa i dekorujemy nim babeczki. Na wierzch wykładamy małe czekoladki, maltersy i bezy. Całość posypujemy suszonymi płatkami róży.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Kremu wystarczy na udekorowanie 16 babeczek.
2) Małe czekoladki są zrobione z czekolady mlecznej roztopionej, przy pomocy specjalnej foremki silikonowej.