Banoffee pie to bardzo znane angielskie ciasto, które składa się z pokruszonych ciasteczek Digestive wymieszanych  z masłem, masy krówkowej, bananów i bitej śmietany. Niektórzy posypują je jeszcze startą czekoladą lub dekorują polewą czekoladową. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bez pieczenia na świecie! Jadłam to ciasto jako pierwsze przygotowane przez mojego męża. Przyniósł mi je na uczelnię i...od razu się w nim zakochałam 🙂 Przygotowałam babeczki (cupcakes) na wzór tego deseru. I takie słodkości prezentuję Wam dzisiaj w "Weekendowej Cukierence". Babeczka to podstawowe ciasto ucierane. Po upieczeniu nadziałam je kajmakiem. Krem to ubita śmietana kremówka z mascarpone, do których dodałam rozgniecionego banana. Oczywiście po jakimś czasie krem może troszeczkę ściemnieć z uwagi na obecność banana. Możecie więc banana wykorzystać tylko do dekoracji jeśli babeczki mają być podane w późniejszym terminie. Babeczki wyszły przepyszne, a jak pięknie prezentowały się na stole.

Babeczki banoffee

Babeczki banoffee

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • 250g serka mascarpone,
  • 300g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 dojrzały banan,
  • Sok z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 12 łyżeczek masy kajmakowej,
  • Czekolada,
  • Banan,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.

Babeczki wydrążamy i napełniamy masą kajmakową. Następnie dekorujemy je kremem za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka). Na wierzchu układamy po 2 plasterki banana. Babeczki możemy dodatkowo posypać startą mleczną lub gorzką czekoladą.

KREM: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy ją na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Banana rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy go do kremu i miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  🙂

Babeczki banoffee

Babeczki banoffee

Babeczki banoffee

Babeczki banoffee





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź