To klasyka kuchni polskiej. Sos ma wyrazisty, delikatnie ostry smak, a mięso wychodzi mięciutkie i pyszne. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do tak przygotowanych roladek są kluski śląskie i buraczki bądź surówka z czerwonej kapusty.
SKŁADNIKI:
-
750g szynki wieprzowej,
-
2-3 ogórki kiszone,
-
150g wędzonego boczku w plasterkach,
-
Musztarda,
-
Mąka do panierowania,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
1 liść laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego,
-
Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki kiszone kroimy w słupki (każdego na 4 części). Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Każdy z plastrów delikatnie rozbijamy na cienkie kotlety. Kotlety oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.
Na każdym kotlecie rozsmarowujemy cienko po 2/3 łyżeczki musztardy. Następnie układamy plasterek boczku i kawałeczek ogórka. Zwijamy ciasno roladki. Mięsne roladki spinami wykałaczkami. Zrazy obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar, i obsmażamy na rumiano z każdej strony. Im bardziej rumiane zrazy tym lepszy wyjdzie sos. Podsmażone roladki przekładamy do większego garnka. Zalewamy je 2-3 szklankami wody i dodajemy tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa (dokładnie zdrapujemy smaczki mięsa). Dodajemy także liść laurowy i ziele angielskie. Mięso dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 1h). Zrazy podajemy z powstałym podczas duszenia sosem. Możemy podawać je z kluskami śląskimi, kaszą, ziemniakami.
Jeśli sos wyjdzie nam za rzadki to możemy go zagęścić mąką.
Życzę smacznego 🙂
taką roladką nie pogardziłabym do obiadu 🙂
Wygląda bardzo smakowicie, aż ślinka mi cieknie! 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Ja dodaje jeszcze piorka z cebuli i paski z papryki do srodka z ogorkiem i boczkiem .