Zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

To klasyka kuchni polskiej. Sos ma wyrazisty, delikatnie ostry smak, a mięso wychodzi mięciutkie i pyszne. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do tak przygotowanych roladek są kluski śląskie i buraczki bądź surówka z czerwonej kapusty.

Zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

SKŁADNIKI:

  • 750g szynki wieprzowej,

  • 2-3 ogórki kiszone,

  • 150g wędzonego boczku w plasterkach,

  • Musztarda,

  • Mąka do panierowania,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego,

  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki kiszone kroimy w słupki (każdego na 4 części). Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Każdy z plastrów delikatnie rozbijamy na cienkie kotlety. Kotlety oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.

Na każdym kotlecie rozsmarowujemy cienko po 2/3 łyżeczki musztardy. Następnie układamy plasterek boczku i kawałeczek ogórka. Zwijamy ciasno roladki. Mięsne roladki spinami wykałaczkami. Zrazy obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar, i obsmażamy na rumiano z każdej strony. Im bardziej rumiane zrazy tym lepszy wyjdzie sos. Podsmażone roladki przekładamy do większego garnka. Zalewamy je 2-3 szklankami wody i dodajemy tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa (dokładnie zdrapujemy smaczki mięsa). Dodajemy także liść laurowy i ziele angielskie. Mięso dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 1h). Zrazy podajemy z powstałym podczas duszenia sosem. Możemy podawać je z kluskami śląskimi, kaszą, ziemniakami.

Jeśli sos wyjdzie nam za rzadki to możemy go zagęścić mąką.

Życzę smacznego 🙂

Zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Zrazy wieprzowe z boczkiem i ogórkiem





4 komentarzy

  1. taką roladką nie pogardziłabym do obiadu 🙂

  2. Wygląda bardzo smakowicie, aż ślinka mi cieknie! 🙂

  3. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  4. Ja dodaje jeszcze piorka z cebuli i paski z papryki do srodka z ogorkiem i boczkiem .

Zostaw odpowiedź