Zapiekanka z jarmużem, pęczakiem i jajkiem

Jarmuż ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Coraz częściej gości w mojej kuchni. Polecam lekką zapiekankę z wykorzystaniem tego warzywa. Do zapiekanka dodałam również moją ulubioną kaszę pęczak. Jeśli chcemy, aby zapiekanka była bardziej dietetyczna zamiast kurczaka możemy użyć indyka.

Zapiekanka z jarmużem, pęczakiem i jajkiem

Zapiekanka z jarmużem, pęczakiem i jajkiem

SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka 350g,

  • sól,

  • pieprz,

  • papryka słodka,

  • kasza jęczmienna pęczak 200g,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • jarmuż 450g,

  • śmietana 18% 120g,

  • 1 jajko,

  • ser żółty 100g,

  • gałka muszkatołowa,

  • sól,

  • pieprz,

  • papryka słodka,

  • 2 jajka ugotowane na twardo,

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na patelni na rumiano z obu stron. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jarmuż płuczemy, osuszamy i drobno siekamy (należy wykroić twarde nerwy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jarmuż. Smażymy razem aż jarmuż zmniejszy swą objętość. Wówczas podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości.

Do zawartości patelni dodajemy kaszę i kurczaka, całość doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy posiekane w kostkę jajka na twardo, jajko wymieszane ze śmietaną i 3/4 sera i całość po wymieszaniu przekładamy do żaroodpornej formy. Zapiekankę posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Życzę smacznego 😉

Zapiekanka z jarmużem, pęczakiem i jajkiem

Zapiekanka z jarmużem, pęczakiem i jajkiem





3 komentarzy

  1. w takiej wersji każdy polubi jarmuż:)

  2. pyszna wersja zapiekanki 🙂

  3. Wygląda pysznie 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta