Jarmuż ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Coraz częściej gości w mojej kuchni. Polecam lekką zapiekankę z wykorzystaniem tego warzywa. Do zapiekanka dodałam również moją ulubioną kaszę pęczak. Jeśli chcemy, aby zapiekanka była bardziej dietetyczna zamiast kurczaka możemy użyć indyka.
SKŁADNIKI:
-
pierś z kurczaka 350g,
-
sól,
-
pieprz,
-
papryka słodka,
-
kasza jęczmienna pęczak 200g,
-
1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
jarmuż 450g,
-
śmietana 18% 120g,
-
1 jajko,
-
ser żółty 100g,
-
gałka muszkatołowa,
-
sól,
-
pieprz,
-
papryka słodka,
-
2 jajka ugotowane na twardo,
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na patelni na rumiano z obu stron. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jarmuż płuczemy, osuszamy i drobno siekamy (należy wykroić twarde nerwy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jarmuż. Smażymy razem aż jarmuż zmniejszy swą objętość. Wówczas podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości.
Do zawartości patelni dodajemy kaszę i kurczaka, całość doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy posiekane w kostkę jajka na twardo, jajko wymieszane ze śmietaną i 3/4 sera i całość po wymieszaniu przekładamy do żaroodpornej formy. Zapiekankę posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Życzę smacznego 😉
w takiej wersji każdy polubi jarmuż:)
pyszna wersja zapiekanki 🙂
Wygląda pysznie 🙂