Kremowy i aromatyczny sos z dodatkiem pesto podany z drobiowymi pulpecikami będzie smaczną alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych. Dzięki mięsu drobiowemu kotlety są delikatniejsze w smaku, wychodzą bardzo soczyste. Całe danie przygotujesz w pół godziny. Gorąco polecam na obiad 😉
SKŁADNIKI (4 porcje):
- PULPECIKI:
- 500g mielonego mięsa z indyka,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- Sól,
- Pieprz,
- SOS:
- 300g śmietany kremówki,
- 3 łyżki pesto,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- Olej do smażenia,
- 500g makaronu spaghetti
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy je na patelnię. Pulpeciki smażymy na rumiano z każdej strony i wyjmujemy na talerz.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsnych pulpecików smażymy 1 minutę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy ją. Wówczas dodajemy pesto, dokładnie mieszamy i na patelnię wrzucamy pulpeciki. Smażymy razem 2-3 minuty. Następnie dodajemy starty ser, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu i zdejmujemy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Makaron rozkładamy na talerze i polewamy ciepłym sosem. Każdą porcję dekorujemy dodatkowo kilkoma listkami bazylii.
Życzę smacznego 🙂
Wspaniałe danie, uwielbiam kuchnię włoską!:)
mniam uwielbiam takie pulpeciki 🙂 a w sosie muszą mieć niesamowity smak 🙂 pozdrawiam 🙂
Jakie pyszności :))))
Pyszne 🙂 kocham kuchnię włoską za jej prostotę i smak 🙂
Pyszna propozycja i przepiękne zdjęcia
Pozdrawiam
Nowa strona, pyszne danie!
Takie dania uwielbiam :)))
Wyborne danie przygotowane w wybornym towarzystwie… :3
Cieszę się, że smakowało 🙂